Afganistan: Talibani najavljuju trodnevni prekid vatre povodom Kurban-bajrama

Objavljeno / ažurirano:

Talibani su u utorak najavili trodnevni prekid vatre u Afganistanu tokom Kurban-bajrama, praznika muslimana, koji počinje od 31. jula, prenosi Anadolu Agency (AA).

Glasnogovornik Zabihullah Mujahed (Zebihullah Mudžahid) rekao je da će mudžahidi pratiti odvijanje primirja tokom tri dana Bajrama.

“Također, svi mudžahidi (talibanski pobunjenici) moraju biti pažljivi kako niko od njih ne smije preći u područja pod kontrolom vlade”, navedeno je u saopćenju.

Ranije je afganistanski predsjednik Ashraf Ghani obećao pustiti svih 5.000 talibanskih boraca u sklopu sporazuma o razmjeni zarobljenika koji su potpisali SAD i talibani i pozvao militantnu grupu da se pripremi za pregovore narednih dana.

Historijski “Sporazum o uspostavi mira u Afganistanu” su 29. februara u Dohi potpisali američki izaslanik Zalmay Khalilzad i jedan od osnivača talibanskog pokreta Mullah Abdul Ghani Baradar.

(Agencije)

NOVO NA SAJTU

Video: Izraelske snage pokušale oteti ranjenog Palestinca iz vozila hitne pomoći

0
Izraelske snage su pokušale iz vozila hitne pomoći oteti Palestinca koji je ranjen tokom protesta protiv izraelskih vlasti koje žele na području Jordanske doline, javlja Anadolu Agency (AA).
Sabur

O etici strpljivosti

Preporučeni sadržaj

Islamske teme