Afganistan:Masivna ofanziva talibana u Helmandu

Objavljeno / ažurirano:

Proteklih dana talibani su pokrenuli masivnu vojnu ofanzivu u jugozapadnoj pokrajini Helmand, najveću u ovoj godini, nakon neuspjeha pregovora s vladom u Kabulu.

Oko 50 postaja i baza u distriktima Trekh Nawar, Babaji, Nahr-e-Siraj i raznim područjima okruga Nawa je osvojeno.

Talibanski borci uspjeli su se probiti u glavni pokrajinski grad Lashkargah sa zapadnog boka, a autocesta Kandahar-Herat potpuno je zauzeta.

Koliko je ofanziva ozbiljna govore podaci da su se u prvim redovima nalazili pripadnici “Crvene jedinice” za specijalne namjene.

Američka vojska panično je bombardovala područje i time još jednom prekršila sporazum. Demokratski zastupnici u Senatu SAD- upozoravaju da su talibani prevarili Trumpovu administraciju i čekali pogodan trenutak dok vojska smanji prisutnost.

Predstavnik američke vojske u Afganistanu pukovnik Sonny Leggett je konstatirao da napadi talibana nisu u skladu sa sporazumom koji je potpisan između talibana i SAD-a i ocijenio da ugrožavaju tekuće pregovore koje sukobljene strane vode u Kataru.

“Talibani moraju momentalno da obustave ofanzivne akcije u provinciji Helmand i smanje nasilje koje provode širom zemlje”, poručio je pukovnik Leggett citirajući riječi generala Scotta Millera, komandanta američkih snaga u Afganistanu.

Leggett je ukazao da će SAD nastaviti da podržavaju regularne afganistanske snage tokom svih talibanskih napada.

Talibani su optužili Amerikance za miješanje u unutarnje stvari Afganistana i rekli da ofanziva u Helmandu nije ništa drugo do vraćanje teritorija kojeg su milicije vlade u Kabulu zaposjele prethodnih mjeseci.

Izvor: UmmetPress

NOVO NA SAJTU

Jekin (čvrsto ubjeđenje) – peti uvjet šehadeta

0
U uvjete ispravnosti riječi tewhida1 spada također i nepostojanje sumnje i ostvarivanje jekina – čvrstog ubjeđenja u ono što zahtjevaju ove riječi2. Kao što...

Preporučeni sadržaj

Afganistan: U Helmandu srušena dva vojna helikoptera, poginulo 10 vojnika

0
Najmanje devet osoba poginulo je u padu dva vojna helikoptera na jugozapadu Afganistana. Dvostruka helikopterska nesreća dogodila se u provinciji Helmand, u distriktu Nave, gdje...

Islamske teme