Američki obavještajci: ISIL i dalje ima hiljade boraca

Šef obavještajne službe SAD-a Coats predao je izvještaj američkom Kongresu o oružanoj grupi ISIL.

Objavljeno / ažurirano:

Oružana grupa Islamska država Irak i Levant (ISIL, ISIS) i dalje ima “hiljade” boraca, rekao je danas šef američke obavještajne službe Dan Coats, prenose agencije.

Grupa ISIL “i dalje kontrolira hiljade boraca u Iraku i Siriji”, rekao je Coats u izvještaju predanom američkom Kongresu i posvećenom prijetnjama s kojima bi Sjedinjene Američke Države mogle biti suočene.

“Grupa i dalje ima osam ogranaka, više od desetak mreža i hiljade pristalica raširenih po svijetu uprkos znatnim gubicima kad je riječ o vođama i teritorijama”, dodao je on.

Sposobni za napade širom svijeta

Predsjednik SAD-a Donald Trump krajem prošle godine objavio je da  namjerava povući približno 2.000 američkih vojnika raspoređenih na sjeveru Sirije, ocijenivši da je ISIL u velikoj mjeri pobijeđen.

Riječ je uglavnom o specijalnim snagama prisutnim radi borbe protiv ISIL-a i obučavanja lokalnih snaga u zonama vraćenim od te grupe. Trump je ocijenio da je ISIL “praktično nestao”.

Kako navodi agencija AFP, iako se samoproglašeni “halifat” ISIL-a iz 2014. raspao nakon više ofanziva, ta organizacija i dalje ima neka uporišta i sposobna je provoditi ubilačke napade u Siriji i širom svijeta.

Izvor: Agencije

Novo na sajtu

sehadet islam

Primjer hrabrosti imama El-Evzaija pred nepravednim vladarom

فَاللَّهُ خَيْرٌ حَافِظًا ۖ وَهُوَ أَرْحَمُ الرَّاحِمِينَ "Allah je najbolji čuvar i On je od milostivih najmilostiviji!" (Yusuf, 64) Kada je Abdullah ibn Ali al-Abbasi ušao...
blago se usamljenicima

Blago se usamljenicima

Preporučeni sadržaj

Facebook špijuniranje

Facebook priznao da je slušao audioporuke korisnika

Facebook je priznao da koristi vanjske tvrtke kako bi slušao audioporuke koje razmjenjuju korisnici u svrhu unapređenja sustava za prepoznavanje glasa. Prema izvješću Bloomberga, Facebook je platio tvrtkama...
muslimanke

Najbolje žene u islamu

Mrtvo srce

Mrtvo srce

Islamske teme