Američki obavještajci: ISIL i dalje ima hiljade boraca

Šef obavještajne službe SAD-a Coats predao je izvještaj američkom Kongresu o oružanoj grupi ISIL.

Popularno na sajtu

Oružana grupa Islamska država Irak i Levant (ISIL, ISIS) i dalje ima “hiljade” boraca, rekao je danas šef američke obavještajne službe Dan Coats, prenose agencije.

Grupa ISIL “i dalje kontrolira hiljade boraca u Iraku i Siriji”, rekao je Coats u izvještaju predanom američkom Kongresu i posvećenom prijetnjama s kojima bi Sjedinjene Američke Države mogle biti suočene.

“Grupa i dalje ima osam ogranaka, više od desetak mreža i hiljade pristalica raširenih po svijetu uprkos znatnim gubicima kad je riječ o vođama i teritorijama”, dodao je on.

Sposobni za napade širom svijeta

Predsjednik SAD-a Donald Trump krajem prošle godine objavio je da  namjerava povući približno 2.000 američkih vojnika raspoređenih na sjeveru Sirije, ocijenivši da je ISIL u velikoj mjeri pobijeđen.

Riječ je uglavnom o specijalnim snagama prisutnim radi borbe protiv ISIL-a i obučavanja lokalnih snaga u zonama vraćenim od te grupe. Trump je ocijenio da je ISIL “praktično nestao”.

Kako navodi agencija AFP, iako se samoproglašeni “halifat” ISIL-a iz 2014. raspao nakon više ofanziva, ta organizacija i dalje ima neka uporišta i sposobna je provoditi ubilačke napade u Siriji i širom svijeta.

Izvor: Agencije

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz