Američki obavještajci: ISIL i dalje ima hiljade boraca

Šef obavještajne službe SAD-a Coats predao je izvještaj američkom Kongresu o oružanoj grupi ISIL.

Objavljeno / ažurirano:

Oružana grupa Islamska država Irak i Levant (ISIL, ISIS) i dalje ima “hiljade” boraca, rekao je danas šef američke obavještajne službe Dan Coats, prenose agencije.

Grupa ISIL “i dalje kontrolira hiljade boraca u Iraku i Siriji”, rekao je Coats u izvještaju predanom američkom Kongresu i posvećenom prijetnjama s kojima bi Sjedinjene Američke Države mogle biti suočene.

“Grupa i dalje ima osam ogranaka, više od desetak mreža i hiljade pristalica raširenih po svijetu uprkos znatnim gubicima kad je riječ o vođama i teritorijama”, dodao je on.

Sposobni za napade širom svijeta

Predsjednik SAD-a Donald Trump krajem prošle godine objavio je da  namjerava povući približno 2.000 američkih vojnika raspoređenih na sjeveru Sirije, ocijenivši da je ISIL u velikoj mjeri pobijeđen.

Riječ je uglavnom o specijalnim snagama prisutnim radi borbe protiv ISIL-a i obučavanja lokalnih snaga u zonama vraćenim od te grupe. Trump je ocijenio da je ISIL “praktično nestao”.

Kako navodi agencija AFP, iako se samoproglašeni “halifat” ISIL-a iz 2014. raspao nakon više ofanziva, ta organizacija i dalje ima neka uporišta i sposobna je provoditi ubilačke napade u Siriji i širom svijeta.

Izvor: Agencije

NOVO NA SAJTU

Kultura kletve i proklinjanja ashaba i majki vjernika kod šiija

0
Pustimo da sami šijitski autoriteti govore o svom ubjeđenju, ali bez tukje - pretvaranja! Pogledajte pogana ubjeđenja šiizma - idolopokloničke sekte koja se krije iza islama. Šije lažu i potom proklinju najveće svetinje islama.

Preporučeni sadržaj

Dokaz da šije ne vjeruju u Kur'an: Mula Hajderi o šiijskom...

0
Kada je u pitanju šijitska sekta, mnogi muslimani su obmanuti i nisu svjesni nevjerstva ove sekte. Ovome doprinosi blagonakloni stav Islamske zajednice prema šiizmu, kao i medijska propaganda koju vrše šijitske misinarske službe na našim prostorima, ali i na nivou čitavog ummeta.

Islamske teme