SOHR: U bombardiranju Idliba 11 poginulih

Idlib je posljednja sirijska pokrajina pod kontrolom pobunjenika i povremeno je meta udara.

Objavljeno / ažurirano:

Opozicijska Sirijska opservatorija za ljudska prava (SOHR) saopćila je da je najmanje 11 osoba, od čega devet civila, danas poginulo u bombardiranju grada u sirijskoj provinciji Idlib, uprkos rusko-turskom dogovoru o “demilitariziranoj zoni” u tom području, prenose agencije.

Idlib je posljednja sirijska pokrajina pod kontrolom pobunjenika i povremeno je meta udara.

Bombardiranje grada Maaret al-Numana podudarilo se s njegovim prelaskom pod potpunu kontrolu oružane grupe Hayat Tahrir al-Sham (HTS), koja je odnedavno ojačala svoju vlast u pokrajini, navode iz SOHR-a.

“U artiljerijskim i raketnim udarima poginulo je 11 osoba, od čega devet civila”, naveo je direktor te organizacije Rami Abdel Rahman.

Smrtonosna ofanziva

Naveo je da je riječ o prvom napadu na Maaret al-Numan, drugi najveći grad u Idlibu, od rusko-turskog sporazuma 17. septembra.

Tim sporazumom spriječena je ofanziva sirijske vojske i njenih saveznika na pobunjeničku pokrajinu. Pobunjenici još drže i dijelove susjednih pokrajina Hama i Halep.

Idlib, u kojem je više oružanih i pobunjeničkih grupa, prešao je početkom godine pod upravu HTS-a nakon što je ta grupa izvela smrtonosnu ofanzivu protiv drugih pobunjenika.

Ofanziva je okončana dogovorom kojim je pokrajina predana na upravljanje tzv. “Vladi spasa”, koju čine pripadnici HTS-a.

Izvor: Agencije

Novo na sajtu

islam coast sun

Komentar hadisa o dobru i zlu od šejha Saliha Fewzana

Hvala i zahvala pripada Allahu, Njemu zahvaljujemo, od Njega pomoć i oprost za grijehe tražimo. Allahu se utječemo od zla naših duša i od...

Preporučeni sadržaj

islamske teme

Onaj ko čini dobra djela neće nikad biti ponižen od Allaha

Prenosi se da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Činilac dobra je zaštićen od zlog uništenja.” (Al-Silsilah al-Sahihah) Kada su smutnje tek nastupile, Talk...

Islamske teme