Categories:

Armenija isključuje diplomatsko rješenje: Ili pobjeda, ili poraz

Objavljeno / ažurirano:

Armenski premijer Nikol Pašinjan u srijedu je ocijenio da nije moguće nikakvo “diplomatsko rješenje” sukoba s Azerbejdžanom za enklavu Nagorno-Karabah te je pozvao svoje državljane da se dobrovoljno jave na ratište.

“Moramo priznati da se pitanje Karabaha u ovom trenutku i još dugo ne može riješiti diplomatskim putem”, rekao je on u videosnimku na Facebooku, prenosi Hina.

Pozvao je svoje čelnike gradova, okrugova, sela, političkih stranaka, civilnih organizacija i poslovnih krugova da organiziraju jednice dobrovoljaca koje će se na strani separatista u Nagorno-Karabahu boriti protiv Azerbejdžana.

Azerbejdžanske snage su, nakon gotovo četiri sedmice sukoba, u kojima je poginulo više stotina ljudi, zauzele područja koja izmiču kontroli Bakua od 1990-ih godina.

Dva neuspješna primirja

Pašinjan je kazao da je stanje na ratištu “vrlo teško” za separatiste.

“Postoji pobjeda ili poraz, ništa drugo. Za pobjedu moramo osnovati odrede dobrovoljaca”, rekao je on te ocijenio da Azerbejdžan šalje u borbu svoje posljednje snage.

Pašinjanov poziv stiže nakon dva neuspješna primirja ovog mjeseca.

Prvo humanitarno primirje trebalo je stupiti na snagu 10. oktobra, no nije zaživjelo.

Drugo primirje je propalo sedmicu poslije.

Izvor: Agencije

NOVO NA SAJTU

Video: Izraelske snage pokušale oteti ranjenog Palestinca iz vozila hitne pomoći

0
Izraelske snage su pokušale iz vozila hitne pomoći oteti Palestinca koji je ranjen tokom protesta protiv izraelskih vlasti koje žele na području Jordanske doline, javlja Anadolu Agency (AA).
Sabur

O etici strpljivosti

Preporučeni sadržaj

Islamske teme