Blinken: NATO snage će se koordinirano povući iz Afganistana

Popularno na sajtu

Američki državni sekretar Antony Blinken izjavio je u srijedu u Briselu da će se snage NATO-a povući koordinirano iz Afganistana.

“Postigli smo ciljeve koje smo zacrtali i sada je vrijeme za povratak naših snaga kući”, izjavio je Blinken po dolasku u sjedište NATO-a u Briselu.

“Došao sam ovdje da bismo zajedno s našim saveznicima i s glavnim sekretarom radili na načelu koje smo zacrtali na samom početku: (U Afganistan) ulazimo zajedno i zajedno izlazimo”, dodao je Blinken.

Blinken će kasnije popodne zajedno s američkim ministrom odbrane Lloydom Austinom sudjelovati u video konferenciji ministara odbrane i vanjskih poslova zemalja članica NATO-a.

Blinken i Lloyd će na tom video sastanku sudjelovati iz sjedišta NATO-a u Briselu na kojem će izvijestiti saveznike iz ostalih 29 članica o Ukrajini te o stanju u Afganistanu.

Očekuje se da će u srijedu tokom dana američki predsjednik Joe Biden objaviti potpuno povlačenje američkih snaga iz Afganistana do 11. septembra.

“Mi ćemo sljedećih mjeseci tijesno sarađivati na sigurnom i koordiniranom povlačenju naših snaga”, rekao je Blinken.

Predsjednik Joe Biden odlučio je povući američke trupe iz Afganistana do 11. septembra 2021. godine, 20 godina od dana nakon što su napadi Al-Kaide izazvali najduži američki rat, rekli su ranije u srijedu američki zvaničnici.

“Nakon rigoroznog razmatranja, predsjednik Biden je odlučio da povuče preostale trupe iz Afganistana i konačno završi američki rat tamo nakon 20 godina”, rekao je viši zvaničnik administracije novinarima, prenio je Reuters, a iste informacije objavili su i Washington Post i New York Times.

Biden je ranije govorio da vjerovatno neće ispuniti uslov povlačenja vojske do 1. maja, što je dogovorio njegov prethodnik Donald Trump, jer je postalo jasno da je ta operacija teška i potencijalno opasna.

Prošlog mjeseca, talibani su zaprijetili da će obnoviti neprijateljstvo prema inostranim trupama u Afganistanu ako se ne povuku do 1. maja.

No, određivanje novog roka moglo bi ublažiti zabrinutost talibana da će Biden odugovlačiti proces.

Izvor: UmmetPress

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz

%d bloggers like this: