Deseci žrtava eksplozija kod aerodroma u Kabulu

Popularno na sajtu

Najmanje 60 Afganistanaca i 12 pripadnika američke vojske je ubijeno, a deseci osoba su ranjeni, navode afganistanski i zvaničnici Sjedinjenih Američkih Država, prenosi agencija AP nakon što su dvije razorne eksplozije potresle Kabul, nedaleko od međunarodnog aerodroma gdje su u toku ogromni i haotični napori pri evakuiranju ljudi iz Afganistana.

Ljekarski izvor Al Jazeere na arapskom jeziku kazao je kako je najmanje 40 osoba poginulo u dvije eksplozije kod kabulskog aerodroma. Ovaj izvor dodao je kako je više od 110 ranjenih.

“Složeni napad“ u četvrtak kod zračne luke afganistanske prijestolnice imao je brojne američke i civilne žrtve, objavio je Pentagon.

Glavna gradska bolnica je na Twitteru objavila kako je do sada primila više od 60 ranjenih osoba.

Ranije je SAD pozvao ljude koji pokušavaju ući na kabulski aerodrom da napuste to područje, dok su vlade Velike Britanije i Australije upozorile na “visoku prijetnju od terorističkih napada”.

Talibanski dužnosnici obećali su pružiti sigurnost van aerodroma u Kabul, ali obavještajni izvještaji o neposrednoj prijetnji grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) ne mogu se zanemariti, rekao je jedan zapadni diplomata.

Treća eksplozija, ISIL preuzeo odgovornost

Tokom četvrtka navečer i treća eksplozija potresla je Međunarodni aerodrom u Kabulu nakon dvije detonacije koje su ubile i ranije desetke osoba, a za jednu od njih odgovornost je preuzela oružana grupa ISIL.

Izvještač Al Jazeere na arapskom jeziku Suhaib Al-Asa javlja kako je čuo treću eksploziju kod aerodroma, te kako je zvučala mnogo jače od prethodne dvije.

Novinska agencija Amaq, koja je povezana sa ISIL-om, objavila je kako ova grupacija preuzima odgovornost za napad koji se desio u četvrtak navečer.

„U mučeničkom napadu u Kabulu ubijeni su i ranjeni deseci pripadnika američkih snaga i njihovih saradnika“, objavila je agencija i dodala kako je „borac ISIL-a uspio proći kroz sve sigurnosne prepreke i došao do velike grupe prevoditelja i saradnika američke vojske u kampu Baran kod aerodroma i detonirao svoj eksplozivni pojas, te tako ubio i ranio 60 ljudi“.

(Agencije)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz