Drastična promjena situacije na frontu u Hasaki: IDIŠ opkoljen od Kurda

Popularno na sajtu

Kada je skupina “Islamska država” (IDIŠ, ISIL, ISIS, ID) krajem juna pokrenula žestoku ofanzivu na Hasaku (detaljnije ovdje), najveći sirijski grad na sjeveroistoku zemlje i glavni grad istoimene provincije, koji je podijeljen između Kurda i režimskih snaga, mnogi su predviđali brzi pad grada u ruke IDIŠ-a, poput pada Palmire.

IDIŠ je uspio za kratko vrijeme osvojiti ruralne oblasti oko grada, te početi napade na samo jezgro grada, osvojivši nekoliko gradskih četvrti od Asadovih snaga.

Međutim, kako javljaju aktivisti pozivajući se na informacije sa terena, Kurdi su izvršili kontra ofanzivu na IDIŠ, te zadnjih dana u potpunosti opkolile IDIŠ-ove snage u gradu i zauzele veliki dio teritorije koju je IDIŠ prethodno oduzeo od režima (radi usporedbe, pogledaj mapu u članku ovdje).

Usporedna (približna) mapa kontrole Hasake i okolnih oblasti 28. juna i 17. jula:

Usporedna mapa kontrole Hasake i okolnih oblasti 28. juna i 17. jula
Usporedna mapa kontrole Hasake i okolnih oblasti 28. juna i 17. jula

Zadnjih mjeseci IDIŠ bilježi fatalne poraze od Kurda, te je od početka 2015. godine samo u Siriji izgubio od Kurda više hiljada kvadratnih kilometara teritorije, gradove Kobani, Tel-Ebjed, stratešku vojnu bazu Ajnul-Isa, te više stotina sela i varoši.

(Put vjernika)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz