Categories:

Drastična promjena situacije na frontu u Hasaki: IDIŠ opkoljen od Kurda

Objavljeno / ažurirano:

Kada je skupina “Islamska država” (IDIŠ, ISIL, ISIS, ID) krajem juna pokrenula žestoku ofanzivu na Hasaku (detaljnije ovdje), najveći sirijski grad na sjeveroistoku zemlje i glavni grad istoimene provincije, koji je podijeljen između Kurda i režimskih snaga, mnogi su predviđali brzi pad grada u ruke IDIŠ-a, poput pada Palmire.

IDIŠ je uspio za kratko vrijeme osvojiti ruralne oblasti oko grada, te početi napade na samo jezgro grada, osvojivši nekoliko gradskih četvrti od Asadovih snaga.

Međutim, kako javljaju aktivisti pozivajući se na informacije sa terena, Kurdi su izvršili kontra ofanzivu na IDIŠ, te zadnjih dana u potpunosti opkolile IDIŠ-ove snage u gradu i zauzele veliki dio teritorije koju je IDIŠ prethodno oduzeo od režima (radi usporedbe, pogledaj mapu u članku ovdje).

Usporedna (približna) mapa kontrole Hasake i okolnih oblasti 28. juna i 17. jula:

Usporedna mapa kontrole Hasake i okolnih oblasti 28. juna i 17. jula
Usporedna mapa kontrole Hasake i okolnih oblasti 28. juna i 17. jula

Zadnjih mjeseci IDIŠ bilježi fatalne poraze od Kurda, te je od početka 2015. godine samo u Siriji izgubio od Kurda više hiljada kvadratnih kilometara teritorije, gradove Kobani, Tel-Ebjed, stratešku vojnu bazu Ajnul-Isa, te više stotina sela i varoši.

(Put vjernika)

NOVO NA SAJTU

Bez pomaka u pregovorima afganistanske vlade i talibana. Talibani pokrenuli ofanzivu

0
Afganistanska marionetska vlada i talibani ne mogu se složiti oko osnovnih pitanja nakon sedmice pregovora za okončanje dugogodišnjeg rata u kojem su ubijeni deseci...

Preporučeni sadržaj

Afganistanska vojska se povukla iz 9 baza u Logaru, talibani preuzeli...

0
Jedinice afganistanske marionetske vojske povukle su sve svoje snage iz 9 baza u okrugu ”Charh” u pokrajini Logar, zbog straha od ofanzive talibana. Vojska je...

Islamske teme