Džihadske skupine u Siriji objavile prvi broj magazina Risala

Objavljeno / ažurirano:

Zadnjih dana su mediji i aktivisti bliski džihadskim skupinama u Siriji objavili prvo izdanje džihadskog elektronskog magazina “Risala”.

Sudeći prema sadržaju, Risala bi se mogla smatrati glasilom selefijskih džihadskih skupina u Siriji okupljenih oko Džejšul-fetha (Vojska pobjede).

Na svojim prvim stranicama “Risala” upoznaje svoje čitaoce sa Džejšul-fethom, koalicijom džihadskih skupina, koju mnogi vide kao preteće vojske budućeg Islamskog Emirata u Šamu.

Magazin potom donosi članak “Bitka pobjede – Džisru Šugur” od Ebu Sultana Džizravija, jednog od vojnih lidera Džebhetun-nusre, koji piše o detaljima vezanim za slavnu bitku u kojoj je oslobođen strateški grad Džisru Šuguru u provinciji Idlib.

Risala dalje donosi članak “Ključevi Dženneta” od šejha dr. Abdullaha Muhejsinija koji između ostalog govori o razjedinjavanju redova mudžahida i odgovara na optužbe IDIŠ-ovih medija da su mudžahidi “sahavati” – izdanici i otpadnici.

Risala dalje donosi članak pod naslovom “Godinu dana hilafeta” u kojem autor Ebu Faruk Muhadžir govori o lošim posljedicama proglašenja hilafeta Ebu Bekra Bagdadija.

Magazin potom upoznaje čitaoce sa visokim vođstvom IDIŠ-a napominjući da su visoke vođe IDIŠ-a bivši oficiri tagutske armije Saddama Husiena.

Između ostalog, Risala donosi eulogiju vođe Džebhetun-nusre Ebu Muhammeda Dževlanija povodom pogibije emira AKAP-a, ebu Basira Vuhejšija, te ekskluzivni intervju sa Muslimom Šišanijem, emirom džihadske skupine Džunuduš-Šam.

Na kraju, u rubrici “Serijal o šehadetima”, Risala donosi priču o šehidu Ebu Sehlu el-Ensariju.

Magazin je dostupan na lokaciji:

(Put vjernika)

NOVO NA SAJTU

Rusija blokira dostavu humanitarne pomoći Sirijcima: Tri miliona ljudi bi moglo...

0
Rusija je uložila veto na obnovu mehanizma kojim bi se omogućilo slanje pomoći UN-a tokom još jedne godine, čime je ugrozila oko tri miliona stanovnika Sirije.

Preporučeni sadržaj

Sirija: U Deri ubijeno ili ranjeno 25 pripadnika proruskog Petog korpusa

0
U eksploziji improvizovane eksplozivne naprave (IEN) ubijeno je pet i ranjeno 20 pripadnika proruskog Petog korpusa koji djeluje u Deri, izvijestio je Sirijski obzervatorij za ljudska prava (SOHR).

Islamske teme