Erdogan optužuje Rusiju zbog rata u Libiji

Popularno na sajtu

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan optužio je Rusiju da rukovodi sukobom u Libiji “na najvišem nivou”, što je Moskva negirala, a optužbe su uslijedile od porasta napetosti s Ankarom.

Turski list Hurriyet prenosi da je Erdogan rekao: “Rusija trenutno rukovodi ratom tamo na najvišem nivou.”

Dvije zemlje optužuju jedna drugu da su odgovorne za pogoršanje situacije u Siriji, gdje podržavaju zaraćene strane.

Isti je slučaj i u Libiji, gdje Ankara podržava međunarodno priznatu Vladu nacionalnog jedinstva, sa sjedištem u Tripoliju, koju predvodi premijer Fayez al-Sarraj, dok Rusija podržava penzionisanog generala Khalifu Haftara, koji je istok Libije pretvorio u svoje uporište.

Erdogan je ponovio optužbe na račun ruske privatne zaštitarske kompanije Wagner da podržava Haftara, što Moskva negira.

“Oni trenutno upravljaju Wagnerom, no oni [Rusi] i dalje nastavljaju negirati da imaju ikakve veze [s Wagnerom]”, rekao je turski predsjednik novinarima u avionu na putu iz Pakistana, koji je posjetio prošle sedmice.

‘Podrška Zapada Haftaru’

Grupa Wagner privatna je zaštitarska firma s tajnovitim aktivnostima, a vjeruje se da hiljade njenih ugovarača učestvuju u sukobima od Sirije, Ukrajine pa sve do Srednjoafričke Republike.

Erdogan je naglasio da će Turska nastaviti podržavati Vladu nacionalnog jedinstva, u okviru sigurnosnog sporazuma sklopljenog s njom krajem prošle godine, a također je napao Zapad zbog podrške Haftaru, bez imenovanja bilo koje zemlje.

“Zapad i dalje podržava ovog čovjeka… nabavlja oružje, municiju i novac”, kazao je turski predsjednik.

Erdoganovi komentari uslijedili su ubrzo nakon što je ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu na konferenciji o sigurnosti u Muenchenu kritizirao “vrlo opasno” uplitanje zaljevskih država u sukob u Libiji.

“Te zemlje smatraju da je demokratija u arapskim zemljama ili regiji najveća prijetnja njihovim režimima”, rekao je Cavusoglu.

Haftar ima podršku Ujedinjenih Arapskih Emirata, Saudijske Arabije i Egipta, zemalja koje imaju napete odnose s Turskom.

Finansijska kriza i deficit

U istom kontekstu kazao je da će se Libija 2020. suočiti s finansijskom krizom i deficitom u budžetu jer grupe odane Haftaru i dalje drže naftna postrojenja zatvorenima.

“Ukratko, nastavak zatvaranja naftnih postrojenja dovest će do finansijske krize”, rekao je Sarraj.

Ponovio je brojke koje je objavila Nacionalna korporacija za naftu, rekavši da je Libija izgubila više od 1,4 milijarde dolara od početka zatvaranja.

Borbe između Haftarovih snaga i snaga lojalnih Vladi nacionalnog jedinstva u Tripoliju vode se od aprila prošle godine u cilju preuzimanja kontrole nad glavnim gradom.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz

%d bloggers like this: