Evropski parlament pozvao zemlje da prekinu odnose sa grupom Wagner

Popularno na sajtu

Evropski parlament pozvao je države koje koriste usluge ruske grupe plaćenika Wagner da prekinu sve odnose sa tom privatnom kompanijom za koju se sumnja da je bliska predsjedniku Vladimiru Putinu, piše Beta.

U neobavezujućem tekstu usvojenom sa 585 glasova (40 protiv, 43 uzdržana), zastupnici Evropskog parlamenta pozivaju “sve zemlje koje koriste usluge Wagnerove grupe i njenih filijala, posebno Centralnoafričku Republiku, da prekinu sve veze sa tom grupom”.

Evropski parlament osuđuje “gnusne zločine” te grupe, čije je prisustvo registrovano u Ukrajini, Siriji i Sudanu, a zapadne zemlje strahuju od intervencije te grupe u Maliju”.

Zatražene sankcije predstavnicima grupe Wagner

Mnoge nevladine organizacije i novinari smatraju da Rusija koristi tu grupu i njene plaćenike da služe njenim interesima u inostranstvu, što Moskva odbacuje.

“Grupu Wagner i druge bezbjednosne kompanije predvođene Rusijom treba smatrati da djeluju u ime ruske države”, naveli su zastupnici.

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell najavio je sredinom novembra da je postignut konsenzus unutar zemalja EU za sankcionisanje grupe Wagner.

Evropski parlament je zatražio da sankcije podrazumijevaju zabranu putovanja i zamrzavanje sredstava predstavnika te grupe.

(Agencije)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz

%d bloggers like this: