Francuska: Ubijen Abdelmelik Drukdel, lider Al-Kaide u Islamskom Magribu

Popularno na sajtu

Francuska je objavila da je u operaciji u Maliju ubijen Abdelmelik Drukdel, lider Al-Kaide u Islamskom Magrribu (AKIM), koja djeluje na sjeverozapadu Afrike.

Francuska ministrica odbrane Florence Parly poručila je putem društvenih mreža da su francuski predsjednik Emmanuel Macron i lideri zemalja grupe G5 Sahel (G5S) odlučni u borbi protiv terorizma u regiji Sahel (Mauritanija, Mali, Burkina Faso, Niger i Čad), prenosi Anadolija.

Parly je navela kako je u operaciji koja je uz podršku francuskih partnera provedena na sjeveru Malija, 3. juna, ubijen Droukdal i njemu bliske osobe. Za sada nema potvrde od strane Al-Kaide.

Al-Kaidu je, pak, u svojim saopštenjima do sada, optuživala Francusku da je ona ta koja podstiče terorizam, da je okupirala Mali 2013. godine, da je u vrijeme kolonijalizma u 19. i 20. stoljeću ubila preko pet miliona Alžiraca, pored velikog broja muslimana drugih nacionalnosti, koja pod svojom kontrolom još uvijek drži marionetske režime u mnogim muslimanskim afričkim zemljama.

U video obraćanju koje je AKIM objavio u martu, Abdulmelik Drukdel je pozvao vlade regije Sahel da okončaju francusko vojno prisustvo, nazivajući francuske trupe “okupatorskom vojskom”.

Droukdel je Alžirac koji je bio jedan od najiskusnijih boraca na Sjeveru Afrike. Učestvovao je u preuzimanju sjevernog Malija prije francuske vojne intervencije u 2013. godini.

Al-Kaida je bila dominanta snaga u ovoj regiji, izvodeći nekoliko smrtonosnih napada do 2013, kada je grupa oslabljena francuskom invazijom na Mali i uticajem ISIL-a.

(Izvor: Agencije / Put vjernika)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz

%d bloggers like this: