Francuska vraća Beninu blago koje je opljačkala prije 130 godina

Popularno na sajtu

Francuska je u utorak svečano vratila Beninu 26 predmeta kraljevskog blaga Abomey koje su kolonijalne jedinice opljačkale u XIX. stoljeću, što predstavlja “historijski trenutak nacionalnog ponosa” beninskih vlasti.

Ministri kulture dvije zemlje, Roselyne Bachelot i Jean-Michel Abimbola, potpisali su u Elizejskoj palači ugovor o prijenosu vlasništva tih predmeta koji će danas nakon 130 godina biti vraćeni u Benin, piše AFP a prenosi Hina.

“To je dugo čekani simboličan, dirljiv i historijski trenutak”, rekao je francuski predsjednik Emmanuel Macron koji se 2017. obvezao na povrat afričke baštine.

“Cijeli narod Benina vam zahvaljuje”, rekao je predsjednik Patrice Talon, koji je tom prilikom došao u Francusku. “Ali povrat tih 26 djela je tek prva etapa”, naglasio je i obećao da će se vratiti prilikom sljedećih povrata, koje je obećao francuski predsjednik.

Pored plačkanja prirodnih bogatstava, europske kolonijalističke države su ubile više desetina miliona ljudi u afričkim zemljama. Primjerice radi, Francuska je za vrijeme svoje kolonijalističke vladavine samo u Alžiru ubila 5,5 miliona ljudi!

Danas, Francuska drugima drži lekcije o ljudskim pravima i historijskom nasljeđu i vrijednostima.

(Agencije)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz