Hiljade uhapšenih nakon demonstracija u Egiptu

Među uhapšenim su neki istaknuti opozicionari, glasnogovornik predsjedničkog kandidata na prošlogodišnjim izborima i poznati pisac.

Objavljeno / ažurirano:

Egipatske vlasti uhapsile su više od 1.100 ljudi, uključujući neke poznate osobe, nakon protesta ovog vikenda u nekoliko gradova kojima se tražila ostavka predsjednika Abdul-Fattaha al-Sisija, objavile su u organizacije za ljudska prava, prenosi Hina.

Među uhapšenim su neki istaknuti opozicionari, glasnogovornik predsjedničkog kandidata na prošlogodišnjim izborima i poznati pisac.

Protest protiv korupcije

Prkoseći zabrani okupljanja bez dozvole vlasti, stotine ljudi izašlo je na ulice Kaira i drugih gradova kako bi protestirali protiv korupcije.

Demonstracije su se u subotu nastavile u Suezu na obali Crvenog mora.

Snage sigurnosti pojačale su prisutnost na glavnim trgovima većih gradova i na licu mjesta pregledavaju mobitele građana tražeći sumnjive političke sadržaje.

Sisi je na vlast došao nakon svrgavanja predsjednika i čelnika Muslimanskog bratstva Mohameda Mursija, prvog demokratski izabranog predsjednika Egipta, nakon masovnih nemira protiv Mursija 2013. godine.

Protesti su rijetki u mandatu Sisija koji je pokrenuo masovne čistke disidenata za koji organizacije za ljudska prava kažu da su najgore u modernoj historiji zemlje.

Izvor: Agencije

NOVO NA SAJTU

Idlib gori, šiitski režim zauzeo novu teritoriju, Erdogan duboko potresen gubitkom...

0
U ofanzivi rusko-šijitskog satanističkog saveza zadnjih dana je palo 17 mjesta u Idlibu, uključujući i strateški važan grad Maretun-Numan, koji leži na autoputu koji...
islamske teme, islam, slike

Imovinsko osiguranje

Preporučeni sadržaj

Izrael treći put potopio poljoprivredne površine u Gazi

0
Ministarstvo poljoprivrede Palestine saopćilo je kako je Izrael treći put u dvije sedmice pod vodom ostavio poljoprivredne površine na istoku Pojasa Gaze, javlja agencija...

Islamske teme