Hiljade uhapšenih nakon demonstracija u Egiptu

Među uhapšenim su neki istaknuti opozicionari, glasnogovornik predsjedničkog kandidata na prošlogodišnjim izborima i poznati pisac.

Objavljeno / ažurirano:

Egipatske vlasti uhapsile su više od 1.100 ljudi, uključujući neke poznate osobe, nakon protesta ovog vikenda u nekoliko gradova kojima se tražila ostavka predsjednika Abdul-Fattaha al-Sisija, objavile su u organizacije za ljudska prava, prenosi Hina.

Među uhapšenim su neki istaknuti opozicionari, glasnogovornik predsjedničkog kandidata na prošlogodišnjim izborima i poznati pisac.

Protest protiv korupcije

Prkoseći zabrani okupljanja bez dozvole vlasti, stotine ljudi izašlo je na ulice Kaira i drugih gradova kako bi protestirali protiv korupcije.

Demonstracije su se u subotu nastavile u Suezu na obali Crvenog mora.

Snage sigurnosti pojačale su prisutnost na glavnim trgovima većih gradova i na licu mjesta pregledavaju mobitele građana tražeći sumnjive političke sadržaje.

Sisi je na vlast došao nakon svrgavanja predsjednika i čelnika Muslimanskog bratstva Mohameda Mursija, prvog demokratski izabranog predsjednika Egipta, nakon masovnih nemira protiv Mursija 2013. godine.

Protesti su rijetki u mandatu Sisija koji je pokrenuo masovne čistke disidenata za koji organizacije za ljudska prava kažu da su najgore u modernoj historiji zemlje.

Izvor: Agencije

NOVO NA SAJTU

nesudjenje serijatom

Da li je nevjernik onaj ko ne sudi po Allahovom zakonu?

Pitanje: Da li se suđenje po onom što nije Šerijat smatra velikim ili malim kufrom? Odgovor: Sva hvala pripada Allahu Uzvišenom, i salavat i selam na Njegova...

Preporučeni sadržaj

u fokusu

Zabrinutost u Kongresu SAD o žarištima na Balkanu

Janusz Bugajski, viši saradnik organizacije „Center for European Policy Analysis“, govorio je o pet vrsta ruskog uticaja u regiji: „Pod jedan - promovisanje lokalnog nacionalizma...

Islamske teme