Humanitarna pomoć glavna tema susreta talibanskih i zapadnih dužnosnika u Oslu

Popularno na sajtu

Ljudska prava i humanitarna kriza u Afganistanu, gdje glad prijeti milionima ljudi, u središtu su razgovora koji su počeli u nedjelju u Oslu između talibana, Zapada i pripadnika afganistanskog civilnog društva.

U prvoj posjeti Evropi od povratka na vlast u augustu, talibani će se sastati s norveškim dužnosnicima i predstavnicima SAD-a, Francuske, Britanije, Njemačke, Italije i Evropske unije, prenosi Hina.

Talibansko izaslanstvo predvodi ministar vanjskih poslova Amir Kan Mutaki.

Na dnevnom redu bit će “oblikovanje predstavničkoga političkog sistema, odgovor na urgentnu humanitarnu i ekonomsku krizu, sigurnosna i protuteroristička pitanja i ljudska prava, pogotovo obrazovanje djevojčica i žena”, rekao je dužnosnik američkoga State Departmenta.

Talibani su svrgnuti 2001. no ponovo su brzo zauzeli vlast kad su se međunarodne snage počele konačno povlačiti.

Nadaju da će razgovori pomoći “pretvoriti atmosferu rata… u mirnodopsku situaciju”, rekao je vladin glasnogovornik Zabihula Mudžahid za AFP u subotu.

Talibansku vladu nije još priznala ni jedna vlada, a norveška ministrica vanjskih poslova Anniken Huitfeldt naglasila je da razgovori neće “predstavljati legitimiziranje niti priznavanje talibana”.

“Međutim, mi moramo razgovarati s de facto vlastima u zemlji. Ne smijemo dopustiti da politička situacija vodi još goroj humanitarnoj katastrofi”, rekla je Huitfeld.

(Agencije)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz

%d bloggers like this: