IDIŠ obavezao svoje vojnike na tekfirenje Džebhetun-nusre: “Njihovi mrtvi su džehennemsko gorivo”

Popularno na sajtu

Nakon nekoliko godina prikrivenog tekfira, vođstvo skupine koja sebe naziva Islamskom državom (ISIL, IDIŠ, ID) odlučilo se za otvoreni tekfir džihadskih skupina u svijetu. Prosta analiza ISIL-ovih medija pokazuje da su Al-Kaida i talibani prava “tekfirska poslastica” ISIL-ovih medija, aktivista i sve većeg broja pristalica.

Tekfir Džebhetun-nusre, talibana, AKAP-a, Al-Šebaba i drugih džihadskih skupina nije došao odjednom, jer kreatori ISIL-ove politike su jako dobro znali da bi takav čin bio koban po njih, pa su stoga dvije godine pripremali teren za njihov tekfir.

ISIL-ov zvanični magazin “Dabiq” koji izlazi na engleskom jeziku u nekoliko godina je objavio veliki broj tekstova u kojima na perfidan način priprema svoje pristalice na tefir svih džihadskih skupina koji ne priznaju “hilafet” Bagdadija. Zapravo, ti tekstovi su neumitno odavali tekfir ovih džihadskih skupina na što je Put vjernika u više navrata upozoravao naivne muslimane. Neki od tih tekstova su sljedeći:

 • Issue 2, “The Flood of the Mubāhalah;”
 • Issue 6, “The Qā'idah of adh-Dhawāhirī;”
 • Issue 7, “Dozens of ‘Nusrah’ and ‘Ahrār’ Fighters Repent and Join the Islamic State;”
 • Issue 8, “The Allies of al-Qā'idah in Shām” and “Irjā’ – The Most Dangerous Bid'ah;”
 • Issue 9, “The Allies of al-Qā'idah in Shām: Part II,” “Harvesting the Sahwah,” and “In the Words of the Enemy;”
 • Issue 10, “The Allies of al-Qā'idah in Shām: Part III,” “They Are Not Lawful Spouses for One Another,” “The Laws of Allah or the Laws of Men,” “In the Words of the Enemy,” and “Interview with Abū Samīr al-Urdunī;”
 • Issue 11, “The Allies of al-Qā'idah in Shām: Part 4” and “From the Battle of al-Ahzāb to the War of Coalitions;” and
 • Issue 12, “The Allies of al-Qā'idah in Yemen,” “The Allies of al-Qā'idah in Shām: The End,” and “In the Words of the Enemy.”
 • Issue 14, “The Murtadd Brotherhood.”

ISIL-ovi mediji i aktivista su na naše razotkrivanje njihove ideologije prikrivenog tekfira mudžahida reagovali u nekoliko etapa:

 • prva etapa: “Put vjernika laže i unosi fitnu među muslimanima! Mi ne tekfirimo našu braću iz Nusre, ali su oni u zabludi jer nisu dali prisegu halifi muslimana.”
 • druga etapa: “Nusra se ujedinila sa murtedima protiv hilafeta. Njene vođe su murtedi-kafiri, ali ne i vojnici.”
 • treća etapa: “Vođe Nusre i svi vojnici koji učestvuju u borbi protiv ‘Islamske države su kafiri, ali ne i oni koji ne učestvuju u borbi protiv ‘hilafeta'”
 • četvrta i posljednja etapa: “Svi pripadnici Džebhetun-nusre su kafiri, borili se oni protiv nas ili ne”.

Zadnju etapu obznanjivanja tekfira više niko ne krije, niti vođe ISIL-a, niti njihovi mediji. Početkom ramazana ISIL-ovi mediji su objavili zvanični proglas u ISIL-a u kome ova skupina obavezuje svoje borce da tekfire Nusru u suprotnom slijedi disciplisnki postupak, privođenje i suđenje na ”šerijatskom sudu”. Kopiju ovog proglasa na arapskom jeziku pogledaj na slici ispod (originalno prenešena od Al-Maqalat media):

ISIL-tekfir-mudzahida

U isto vrijeme, ISIL-ovi aktivisti su objavili i članak “Direktan govor o nevjerstvu vojnika Dževlanijevog fronta (Džebhetun-nusra)”, izvjesnog IDIŠ-ovog šerijuna Ibn Ata'a el-Muhadžira.

Nakon što je ispoljio ogorčenost zbog toga što neke pristalice ISIL-a ne tekfire Nusru, Ibn Ata je kazao da je “nevjerstvo Dževlanijevog fronta (Front al-Nusra, op.PV), od njegovih najviših vođa do najnižih elemenata (običnih vojnika, op.PV), dokazano u više navrata kroz zvaničnu literaturu Islamske države”.

Nakon što je spomenuo članke iz magazina Dabiq u kojima se obrazlaže “ovo pitanje”, Ibn Ata je na kraju podcrtao:

“Vojnici Dževlanijevog fronta (Džebhetun-nusra, op.PV) su kafiri. Oni su munafici koji otvoreno čine nevjerstvo, tako da je njihov propis propis otpadnika od vjere. Oni siju nered po zemlji i prema njima ne treba biti milostiv osim ako se pokaju prije nego budu uhvaćeni. Njihovi mrtvi su džehennemsko gorivo”, sublimirao je Ibn Ata zvanični stav skupine ISIL o Džebhetun-nusri. (kompletan proglas Ibn Ataa pročitajte na linku

Prateći i ostale zvaničnike ISIL-a, poput Ebu Mejsere eš-Šamija, kao i imajući u vidu zadnju izjavu glasnogovornika ove grupe Ebu Muhammeda el-Adnanija, teško je naći makar jednu džihadsku skupinu u svijetu a da nije od strane ISIL-a proglašena nevjerničkom.

Mnogi muslimani su prateći ISIL-ove propagandne medije izgradili stav o ovoj skupini da ona ne tekfiri Nusru i druge džihadske skupine. Neki od muslimana su u toj mjeri obmanuti da ne žele povjerovati u suprotno ni po koju cijenu. Zbog ovakvih i sličnih situacija, šejh Abdullah Muhejsini je napisao članak Propis praćenja IDIŠ-ovih medija, koji možete pročitati klikom na link ovdje.

(Aktivisti / Put vjernika)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz