Iran priznao da je 400 Iranaca ubijeno samo u odbrani turbeta Sejide Zejneb u Damasku

Popularno na sajtu

Zvanična iranska novinska agencija IRNA priznala je da je u Iranu održano 400 sahrana “za šehide odbrane turbeta Sejjide Zejneb” koje se nalazi u blizini Damaska, javljaju danas mediji i aktivisti.

Turbe Sejjide Zejneb u Damasku je jedno od najvećih šiitskih svetišta na Bliskom istoku i za njegovu odbranu je palo mnogo više šiitskih boraca od pomenute cifre.

Ovo priznanje zvanične iranske državne agencije, učinilo je besmislenim sve pokušaje iranskih zvaničnika da Iran nema svoje regularne trupe u Siriji, već samo oficire koji su uključeni kao savjetodavci režimskim snagama.

Aktivisti su početkom oktobra izvijestili da je Iran poslao 15 000 boraca kako bi pomogao režimu da povrati izgubljene teritorije.

Nije poznat tačan broj stranih šiitskih vojnika u Siriji (iako se špekuliše o brojki od 60 000), ali je on zasiguno daleko veći od broja sunitskih dobrovoljaca koji se bore u redovima džihadskih skupina u Siriji, iako je odnos sunija i šiija u svijetu najmanje 5:1 (na pet sunija dolazi jedan šiija).

(Put vjernika)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz