Izgovor koji je rusima poslužio kao ulazak u rat u Siriji

Popularno na sajtu

Proteklih sedmica, Rusija je javnosti obznanila da ulazi u rat u Siriji, u trenutku kada je Assadov teroristički režim na izdisaju, kako bi se borila protiv ”Islamske države” (IDIŠ-a, ISIL-a) te je ubrzo otpočela sa osposobljavanjem i proširivanjem zračne baze u Latakiji u koju je prema podacima aktivista, dopremila preko 30 aviona novije generacije, oko 15 helikoptera te ogromne količine artiljerijske opreme i municije.

Međutim prvi dan ”svetog rata”, rusi su bombardovali položaje džihadsko-oslobodilačkih i pobunjeničkih skupina u provincijama Idlib, Homs, Hama i Der'aa a također su se na udaru našla i civilna područja kao npr. kada je u srijedu samo u provinciji Homs, u gradovima Zafarana, Talbeesa, Rastan, Makermia i Ghanto ubijeno preko 30 civila.

Također, Sirijski observatorij za ljudska prava (SOHR) izvještava da su ruski avioni gađali mjesta pod kontrolom džihadsko-oslobodilačkih i pobunjeničkih snaga u Kafranbelu, Džisr-Šughuru u provinciji Idlib kao i nekoliko mjesta u strateškoj visoravni Ghab u kojoj džihadska koalicija Džejšul Feth proteklih sedmica bilježi velike pobjede protiv režima čije snage su potisnute skoro do granica Latakije.

Prema mnogobrojnim sirijskim aktivistima, ruski vojni avioni gađali su područja gdje IDIŠ uopšte nije prisutan tako da je borba protiv IDIŠ-a bila samo javni izgovor Rusije za ulazak u rat u Siriji. U praksi, ruske terorističke snage su gađale položaje džihadsko-oslobodilačkih i pobunjeničkih snaga u Idlibu, Hami i Homsu kao i civilne mete.

Strane sile koje učestvuju u ratu u Siriji ušle su u sirijski konflikt pod izgovorom borbe protiv IDIŠ-a pa čak i Iran koji tvrdi da šalje kopnene snage kako bi se borile protiv IDIŠ-a da bi se te iste kopnene snage našle na borbenim položajima u Istočnoj Guti (Damask) i Latakiji.

Ruski mediji uporno narodu predstavljaju da bombarduju položaje, magacine i baze IDIŠ-a u Idlibu dok te vijesti srpski ”navijački” mediji sa zadovoljstvom prenose, ne obazirajući se na podatak da IDIŠ uopšte nema vojnog prisustva u provinciji Idlib.

Kao primjer toga, navest ćemo vam vijest jednog od srpskih portala u kojoj između ostalog stoji:

”Militanti organizacije ISIS napadaju rusku avio-bazu, kako prenose ruski mediji. Ruski mediji su preneli da su se ruski marinci sukobili sa ISIS-om u nedelju blizu Latakije u Siriji.

Tokom ove borbe marinci su ubili više pripadnika militantne organizacije, dok su neke od njih uhvatili prilikom pokušaja da napadnu avio-bazu koju koristi ruska vojska, preneo je ruski list Sevodnja.” Kompletan članak (vijest) pogledajte ovdje (screenshot prikaz ispod).

Lazi-srpskih-medija
Laži srpskih/ruskih medija

Zanimljivo zar ne ? Pitamo se kako je IDIŠ izvršio napad kada nema nikakvog vojnog prisustva niti u Latakiji, niti u dvije susjedne provincije. Vijest je ipak donekle tačna, napad je izvršila raketna jedinica Vojske Islama, međutim taj napad je predstavljen kao IDIŠ-ov napad kako bi se opravdala buduća bombardovanja i masakr nad muslimanima.

Ne kažemo da Rusija ne bombarduje IDIŠ i njegove položaje nego ističemo da je IDIŠ poslužio samo kao izgovor za ulazak Rusije u rat u Siriji te da su primarne mete džihadsko-oslobodilačke i pobunjeničke skupine koje se bore protiv Assadovog režima i koje na terenu predstavljaju stvarnu prijetnju po režim.

U prilogu pogledajte mapu na kojoj su označena mjesta u Siriji koja su proteklih dana bombardovana od strane Rusije:

Mjesta u Siriji koja su bombardovanja od strane Ruskih terorističkih zračnih snaga.

(Put vjernika)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz