Izrael kupuje informacije o džihadistima od sekularnih pobunjenika

Popularno na sajtu

Kako se borbe inteziviraju na sirijskom južnom frontu, pojavile su se informacije da “Izrael” plaća ogromne sume novca pobunjenicima za informacije o islamističkim borcima blizu svoje granice, izvještava The National.

Najmanje tri pobunjeničke frakcije u južnoj Siriji su u redovnom kontaktu sa “izraelskim” obavještajnim agentima, i svaka prima više od jednu tranšu sredstava koja vrijedi stotine hiljada dolara, prema navodima pobunjeničkog komandanta koji je upoznat sa operacijama u zoni koja graniči sa Jordanom i “Izraelom”.

“Kada im ponestane novca, oni kontaktiraju Izralćane,” rekao je kolega komandanta na području, praksa, kako kaže, koja mu nije smetala.

Velika većina revolucionara su žestoko antiizraelski nastrojeni, džihadisti posebno, ali neki zauzimaju pragmatičan stav i voljni su surađivati sa historijskim neprijateljem muslimana, navodno zbog borbe protiv Bašara Asada.

U međuvremenu, navodi The National, Tel Aviv se suočava sa mogućim preuzimanjem graničnih područja od strane islamističkih militanta. Zbog toga, “Izrael” tiho pomaže pobunjenike, što im pruža priliku da kontaktiraju sa njima i sakupe obavještajne podatke.

Prije sedmicu dana jedan od vođa prodemokratskog dijela sirijske opozicije hvalio je premijera “Izraela” Benjamina Netanjahu zbog njegove javne podrške pobunjenicima ranjenim u borbi protiv režima Bašara Asada.

Na nekoliko dana prije tih izjava, Netanjahu je posjetio i govorio u bazi Izraelskih odbrambenih snaga na Golanskoj visoravni, gdje povrijeđeni sirijski pobunjenici primaju medicinsku pomoć.

Priprema: Put vjernika

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz