Izrael kupuje informacije o džihadistima od sekularnih pobunjenika

Objavljeno / ažurirano:

Kako se borbe inteziviraju na sirijskom južnom frontu, pojavile su se informacije da “Izrael” plaća ogromne sume novca pobunjenicima za informacije o islamističkim borcima blizu svoje granice, izvještava The National.

Najmanje tri pobunjeničke frakcije u južnoj Siriji su u redovnom kontaktu sa “izraelskim” obavještajnim agentima, i svaka prima više od jednu tranšu sredstava koja vrijedi stotine hiljada dolara, prema navodima pobunjeničkog komandanta koji je upoznat sa operacijama u zoni koja graniči sa Jordanom i “Izraelom”.

“Kada im ponestane novca, oni kontaktiraju Izralćane,” rekao je kolega komandanta na području, praksa, kako kaže, koja mu nije smetala.

Velika većina revolucionara su žestoko antiizraelski nastrojeni, džihadisti posebno, ali neki zauzimaju pragmatičan stav i voljni su surađivati sa historijskim neprijateljem muslimana, navodno zbog borbe protiv Bašara Asada.

U međuvremenu, navodi The National, Tel Aviv se suočava sa mogućim preuzimanjem graničnih područja od strane islamističkih militanta. Zbog toga, “Izrael” tiho pomaže pobunjenike, što im pruža priliku da kontaktiraju sa njima i sakupe obavještajne podatke.

Prije sedmicu dana jedan od vođa prodemokratskog dijela sirijske opozicije hvalio je premijera “Izraela” Benjamina Netanjahu zbog njegove javne podrške pobunjenicima ranjenim u borbi protiv režima Bašara Asada.

Na nekoliko dana prije tih izjava, Netanjahu je posjetio i govorio u bazi Izraelskih odbrambenih snaga na Golanskoj visoravni, gdje povrijeđeni sirijski pobunjenici primaju medicinsku pomoć.

Priprema: Put vjernika

NOVO NA SAJTU

State Department: Rusija širi online dezinformacije o korona virusu

0
Rusija koristi dobro razvijenu online operaciju koja uključuje jedan broj internetskih stranica putem kojih djeluje da izazove konfuziju u vezi korona virusa šireći teorije zavjere...

Preporučeni sadržaj

Egipat odobrio slanje vojske u Libiju, moguć direktni okršaj s turskom...

0
Parlament Egipta odobrio je razmještanje trupa izvan države nakon što je predsjednik ove države Abdel Fattah el-Sisi prijetio vojnom akcijom protiv vojnih snaga u susjednoj Libiji koje imaju podršku Turske, prenosi Al Jazeera English pozivajući se na agencije.

Islamske teme