Izrael kupuje informacije o džihadistima od sekularnih pobunjenika

Objavljeno / ažurirano:

Kako se borbe inteziviraju na sirijskom južnom frontu, pojavile su se informacije da “Izrael” plaća ogromne sume novca pobunjenicima za informacije o islamističkim borcima blizu svoje granice, izvještava The National.

Najmanje tri pobunjeničke frakcije u južnoj Siriji su u redovnom kontaktu sa “izraelskim” obavještajnim agentima, i svaka prima više od jednu tranšu sredstava koja vrijedi stotine hiljada dolara, prema navodima pobunjeničkog komandanta koji je upoznat sa operacijama u zoni koja graniči sa Jordanom i “Izraelom”.

“Kada im ponestane novca, oni kontaktiraju Izralćane,” rekao je kolega komandanta na području, praksa, kako kaže, koja mu nije smetala.

Velika većina revolucionara su žestoko antiizraelski nastrojeni, džihadisti posebno, ali neki zauzimaju pragmatičan stav i voljni su surađivati sa historijskim neprijateljem muslimana, navodno zbog borbe protiv Bašara Asada.

U međuvremenu, navodi The National, Tel Aviv se suočava sa mogućim preuzimanjem graničnih područja od strane islamističkih militanta. Zbog toga, “Izrael” tiho pomaže pobunjenike, što im pruža priliku da kontaktiraju sa njima i sakupe obavještajne podatke.

Prije sedmicu dana jedan od vođa prodemokratskog dijela sirijske opozicije hvalio je premijera “Izraela” Benjamina Netanjahu zbog njegove javne podrške pobunjenicima ranjenim u borbi protiv režima Bašara Asada.

Na nekoliko dana prije tih izjava, Netanjahu je posjetio i govorio u bazi Izraelskih odbrambenih snaga na Golanskoj visoravni, gdje povrijeđeni sirijski pobunjenici primaju medicinsku pomoć.

Priprema: Put vjernika

NOVO NA SAJTU

Smutnja sljedbenika strasti je opasnija od smutnje Dedždžala

0
Ovo su riječi Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, koji je govorio suštu istinu, zato ne dopusti da te ponese visoko mišljenje o sebi, kao ni činjenica da si na Pravom putu, pa da se upustiš u razgovor sa sljedbenicima strasti pod izgovorom da se s njima raspravljaš ili provjeriš njihov stav

Preporučeni sadržaj

Ramazan promjena: Evo šta su oni imali reći o Kur'anu

0
Cijeli život učenjaka je kružio oko učenja, poučavanja i primjene Kur'ana međutim opet su pred kraj života žalili što mu nisu posvetili čak i...

Islamske teme