Izrael najavio gradnju 4.000 kuća za jevreje na okupiranoj palestinskoj zemlji

Popularno na sajtu

Izrael će nastaviti s planovima izgradnje 4.000 nelegalnih stambenih jedinica na okupiranoj Zapadnoj obali, najavio je ministar unutrašnjih poslova Ayelet Shaked.

Ministar, inače snažan zagovornik nelegalnih naselja, tvrdi da će se komitet za planiranje sastati iduće sedmice kako bi odobrio 4.000 kuća, te tvrdi da je gradnja na Zapadnoj obali „osnovna, potrebna i očigledna stvar“.

Nelegalna izraelska naselja su utvrđeni kompleksi kuća namijenjenih samo za Jevreje, izgrađeni na palestinskoj zemlji, u kršenju međunarodnih zakona. Između 600 i 750 hiljada izraelskih doseljenika živi i najmanje 250 nelegalnih naselja na Zapadnoj obali i u okupiranom Istočnom Jerusalemu.

Ukoliko gradnja bude dozvoljena, to će biti najveći graditeljski poduhvat otkako je u SAD-u na vlasti Joe Biden, koji se protivi širenju naselja, jer to „smanjuje mogućnost dvodržavnog rješenja izraelsko-palestinskog konflikta“.

‘Više nasilja i više aparthejda nad Palestincima’

Američki ambasador u Izraelu Thomas Nides u petak je lokalnim medijima rekao da je Bidenova administracija prošle sedmice jasno ponovila Izraelu svoje snažno protivljenje daljnjih aktivnostima na širenju naselja.

Issa Amro, palestinski aktivist i osnivač organizacije Mladi protiv naselja, rekao je Al Jazeeri da odobravanje novih 4.000 naselja znači i „više nasilja izraelskih doseljenika prema Palestincima na Zapadnoj obali“ i više „restrikcija i politika aparthejda“ nad Palestincima.

S druge strane, genocidna tvorevina Izrael ruši kuće koje Palestinci sagrade na svom imanju “jer nemaju dozvole za gradnju”, koju, naravo, cionistička tvorevina ni ne daje Palestincima.

(Agencije/PV)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz