Izraelska policija koristila suzavac i topovske udare u Al-Aksi

Do sukoba je došlo tokom posjete ilegalnih naseljenika kompleksu džamije u Istočnom Jerusalemu.

Objavljeno / ažurirano:

U nedjelju ujutros je došlo do sukoba između palestinskih vjernika i izraelskih snaga sigurnosti u kompleksu džamije Al-Aksa u Istočnom Jerusalemu, javlja agencija Anadolija i dodaje kako je do okršaja došlo tokom posjete jevrejskih naseljenika na ovom lokalitetu.

Pozivajući se na saopćenje Jerusalemskog vakufa, Anadolija navodi kako je izraelska policija dozvolila da u kompleks uđe više od 400 naseljenika te kako je riječ o rijetkoj posjeti tokom posljednjih dana mjeseca ramazana.

Stotine vjernika uzvikivale su “Allahu Akbar!” (Bog je najveći), u znak ljutnje zbog posjete naseljenika.

Potom je izraelska policija napala i tjerala određeni broj vjernika, među kojima je i čuvar džamije, te zabranila da ljekari pruže medicinsku pomoć, navodi vakufska agencija.

Tri vjernika uhapšena

Kako javlja novinar agencije Anadolija, izraelska policija je koristila suzavac i topovske udare te tjerala vjernike sve do ulaza u južnu zgradu, gdje su se vjernici bili sklonili.

Navodi se kako je najmanje šest vjernika uhapšeno, a iz izraelske policije navode kako je intervencija izvedena zbog nereda i kako je situacija stavljena pod kontrolu.

Nedjeljni sukob desio se u jeku poziva javrejskih grupa da naseljenici dođu na lokalitet kompleksa džamije kako bi obilježili, kako oni kažu, “ponovno ujedinjenje Jerusalema”.

Izrael je nelegalno okupirao Istočni Jerusalem nakon Arapsko-izraelskog rata 1967. godine.

U potezu koji nikada nije priznala međunarodna zajednica, Izrael je anektirao cijeli grad 1980. godine i proglasio ga “vječnom i nedjeljivom” prijestolnicom Izraela.

Izvor: Agencije

NOVO NA SAJTU

Ruska vojska

Sirija: Šta je sljedeći potez Rusije u Manbidžu?

Ubrzo nakon što je američka vojska počela povlačenje iz sjeverne Sirije ovog mjeseca Rusija je odmah dovela svoje snage kako bi popunila vakuum vojne...
islamske teme kader

Podjela sunneta i hadisa

Preporučeni sadržaj

islamske fetve

Onaj ko sudi drugim zakonom mimo Allahova je poput onoga ko...

Ko sudi drugim zakonom mimo Allahova, pa makar vjerovao da je Allahov zakon bolji, je mušrik1. Njegovo ubjeđenje da je Allahov šerijat bolji (od...

Islamske teme