Izraelska policija koristila suzavac i topovske udare u Al-Aksi

Do sukoba je došlo tokom posjete ilegalnih naseljenika kompleksu džamije u Istočnom Jerusalemu.

Popularno na sajtu

U nedjelju ujutros je došlo do sukoba između palestinskih vjernika i izraelskih snaga sigurnosti u kompleksu džamije Al-Aksa u Istočnom Jerusalemu, javlja agencija Anadolija i dodaje kako je do okršaja došlo tokom posjete jevrejskih naseljenika na ovom lokalitetu.

Pozivajući se na saopćenje Jerusalemskog vakufa, Anadolija navodi kako je izraelska policija dozvolila da u kompleks uđe više od 400 naseljenika te kako je riječ o rijetkoj posjeti tokom posljednjih dana mjeseca ramazana.

Stotine vjernika uzvikivale su “Allahu Akbar!” (Bog je najveći), u znak ljutnje zbog posjete naseljenika.

Potom je izraelska policija napala i tjerala određeni broj vjernika, među kojima je i čuvar džamije, te zabranila da ljekari pruže medicinsku pomoć, navodi vakufska agencija.

Tri vjernika uhapšena

Kako javlja novinar agencije Anadolija, izraelska policija je koristila suzavac i topovske udare te tjerala vjernike sve do ulaza u južnu zgradu, gdje su se vjernici bili sklonili.

Navodi se kako je najmanje šest vjernika uhapšeno, a iz izraelske policije navode kako je intervencija izvedena zbog nereda i kako je situacija stavljena pod kontrolu.

Nedjeljni sukob desio se u jeku poziva javrejskih grupa da naseljenici dođu na lokalitet kompleksa džamije kako bi obilježili, kako oni kažu, “ponovno ujedinjenje Jerusalema”.

Izrael je nelegalno okupirao Istočni Jerusalem nakon Arapsko-izraelskog rata 1967. godine.

U potezu koji nikada nije priznala međunarodna zajednica, Izrael je anektirao cijeli grad 1980. godine i proglasio ga “vječnom i nedjeljivom” prijestolnicom Izraela.

Izvor: Agencije

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz