Izraelski ministar Bezalel Smotrich: Palestinci ne postoje

Popularno na sajtu

Izraelski krajnje desničarski ministar finansija Bezalel Smotrich negirao je postojanje palestinskog naroda i rekao da je to koncept izmišljen prije manje od 100 godina, u komentarima izrečenim u nedjelju navečer u Parizu.

“Ne postoje Palestinci, jer ne postoji palestinski narod”, kazao je on na događaju u glavnom gradu Francuske, prema medijskim izvještajima, prenosi Hina.

Koncept su, rekao je Smotrich, izmislili “neki Arapi u regiji kako bi se borili protiv cionističkog pokreta”.

Ova “historijska istina” mora se čuti širom svijeta, uključujući Bijelu kuću u Washingtonu, dodao je.

“Ne postoji palestinska historija. Ne postoji palestinski jezik”, nastavio je Smotrich u obraćanju koje je održano na hebrejskom jeziku.

Treba primijetiti da je negiranje prava drugim narodima na sopstveno postojanje kroz historiju bilo uvertirom genocida nad tim narodom. Slično se dešavalo 90-ih godina na Balkanu, kada su Srbi negirali postojanje bošnjačkoga naroda, nakon čega je uslijedio genocid. Također, uvertira u rusku okupaciju Ukrajine bilo je konstantno ponavljanje ruskih zvaničnika da ukrajinski narod ne postoji, te da su to Rusi, koje treba vratiti matici Rusiji.

‘Rasistička, fašistička i ekstremistička izjava’

Palestinsko Ministarstvo vanjskih poslova reagiralo je na Smotricheve zapaljive izjave.

Izjavu je nazvalo “rasističkom, fašističkom i ekstremističkom” i saopćilo da ona potiče daljnju eskalaciju u regiji.

Smotrichevi komentari došli su u vrijeme dok su u nedjelju u Egiptu trajali pregovori između palestinskih i izraelskih dužnosnika o suzbijanju rastućeg nasilja na drugom takvom sastanku u manje od mjesec dana.

Dužnosnici su obećali da će raditi na deeskalaciji nasilja uoči mjeseca ramazana.

Prijašnjih godina izbili su sukobi između izraelske policije i Palestinaca kod džamije Al-Aqsa na vrhuncu ramazana, koji se ove godine poklapa s jevrejskim Pashom i kršćanskim Uskrsom.

IZVOR: AGENCIJE/PV

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz