JEMEN: Saudijska vojna koalicija proglasila ofanzivu na Al-Kaidu u provinciji Ebjen

Objavljeno / ažurirano:

Vojna koalicija nekoliko arapskih zemalja, kao i Pakistana, a koju predvodi Saudijska Arabija, proglasila je ofanzivu na Al-Kaidina uporišta u provinciji Ebjen (Abyan), izvještavaju danas jemenski mediji i aktivisti.

Pored toga što izvodi zračne udare, Koalicija već ima svoje trupe u Jemenu kao ispomoć jemenskim sekularnim snagama u borbi protiv Al-Kaide i pobunjenih husija.

Primarni cilj Koalicije je zauzimanje dva Al-Kaidina uporišta u Ebjenu, gradove Džar i Zindžibar.

Al-Kaida već duži niz godina u Jemenu drži velike oblasti pod svojom kontrolom, dok Koalicija pomaže sekularnim snagama da ponovo uspostavi kontrolu.

Da se primjetiti da Al-Kaida izbjegava oružanu konfrontaciju sa režimimskim snagama po gradovima, kako bi se sačuvala imovina muslimana od rušenja i kako bi se sačuvali životi civila, te se povlači iz gradova u ruralne oblasti i vodi gerilsku borbu.

(Put vjernika / Agencije)

NOVO NA SAJTU

Zatvorenik iz Gvantanama broj 552 II Druga epizoda: Zašto sam uhapšen?

0
Druga epizoda: Zašto sam bio u Afganistanu? Šta se dogodilo tokom američkog bombardiranja? Kako i zašto sam predan američkoj vojsci?
Bitka na Uhudu

Pouke bitke na Uhudu

Preporučeni sadržaj

Ne mogu imati djece – može li uzrok biti sihr ili...

0
Muhammed Tim Humble je islam primio sa 14 godina. Završio je Islamski univerzitet u Medini 2011. godine na odsjeku za hadis. Prvo znanje o...

Islamske teme