Kašmir: U granatiranju indijskih snaga poginulo sedam civila

Popularno na sajtu

Pakistan je saopštio da je sedam osoba, među kojima i jedan pakistanski vojnik, poginulo u granatiranju indijskih snaga duž pogranične regije Kašmira, prenosi Anadolija.

Riječ je o granici, poznatoj kao linija kontrole, koja dijeli dijelove Kašmira koji su pod kontrolom Pakistana i Indije.

“Indijske snage u Kašmiru su podivljale. U noćnom granatiranju pobili su šest civila, a ranili osam u disktriktima Muzaffarabad i Neelum”, izjavio je Raja Farooq Haider, premijer Azad Jammu i Kašmira.

Lokalne vlasti tvrde da su indijske snage ciljale na civilno stanovništvo i uništile nekoliko kuća.

“Dva radnika koja su radila na izgradnji puteva u provinciji Khyber Pakhtunkhawa su takođe poginula u granatiranju indijskih snaga”, kazao je jedan od lokalnih zvaničnika.

Pakistanska vojska također, je saopštila da je u znak odmazde najmanje devet indijskih vojnika ubijeno a nekoliko je ranjeno.

U razmjeni vatre je poginuo jedan pakistanski vojnik, a dvojica su ranjena, potvrdio je glasnogovornik pakistanske vojske Asif Ghafoor.

Historijat

Kriza u Kašmiru datira još iz 1947. godine kada je Velika Britanija napustila to područje bez rješavanja statusa regije.

Muslimani čine 90 posto populacije Kašmira koja je po povlačenju Britanaca tražila da se ta regija pripoji Pakistanu. Tadašnji knez, ipak, odlučio je da Kašmir pripoji Indiji.

Pakistan i Indija su tako 1947. godine ušli u prvi rat za Kašmir. Istim povodom dvije zemlje su ratovale ponovo 1965. i 1999. godine.

Indija kontroliše oko 45 posto Kašmira, Pakistan oko 35, a Kina 20 posto. Indijski dio je nazvan Jammu i Kašmir i danas je jedina dominantno muslimanska pokrajina u Indiji.

Pakistan je dijelu Kašmira koji je pod njegovom kontrolom dao status dvije autonomne teritorije nazvane Azad Kashmir (Slobodni Kashmir) i Gilgit-Baltistan.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija nizom rezolucija predviđa da se status Kašmira riješi voljom tamošnjeg naroda i da se ta regija demilitarizira. Takav scenarij zagovara i Pakistan, ali ne i Indija.

Izvor: Agencije

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz