Koliko ruskih vojnika je poginulo u Siriji?

Objavljeno / ažurirano:

Nakon što je Rusija počela sa bombardovanjem u Siriji 30. septembra 2015., „zvanično“ je ubijeno 11 ruskih vojnika i ova cifra je potvrđena od strane ruskog Ministarstva odbrane. Međutim, nezavisni novinari i aktivisti su potvrdili i dokumentovali na desetine ubistava koje Rusija nije obznanila.

Za razliku od rata u Ukrajini, gdje ruska vlada ubijene predstavlja kao lokalne separatiste, bez obzira na  izvještaje o stotinama ruskih vojnika ubijenih na ukrajinskom tlu – žrtve u Siriji se priznaju, te se slave kao heroji. Ipak, oni vode „sveti rat“ ubijajući nedužne civile, pa im se posthumno dodjeljuju i nagrade.

Ali ruska vlada je ipak pažljiva u opisivanju okolnosti pod kojima je došlo do smrti – jer zvanično, na sirijskom tlu nije kročila čizma ruskih vojnika, već se samo herojski žrtvuju čuvajući konvoje humanitarne pomoći, navodeći napade Sirijske avijacije ili pak „pregovarajući“ sa različitim skupinama preko „Centra za pomirenje sukobljenih strana“ kojeg je formirala Rusija.

Na osnovu izvještaja ruskog Ministarstva odbrane, dvojica ruskih vojnika su poginuli prilikom obaranja helikoptera, jedan vojnik je navodno izvršio samoubistvo zbog rastanka sa djevojkom u zračnoj bazi kod Latakije(iako je njegova porodica negirala ovo obrazloženje), a ostali su poginuli „izvršavajući vojne zadatke“.

Rusija će se i dalje oglašavati o „herojima“ poginulim u Siriji , jer je prisustvo ruske avijacije u Siriji zvanično,  a sa ovakvim izvještajima i posthumnim nagradama samo propagiraju rat. Međutim, po svemu sudeći i dalje će koristiti istu taktiku u smanjenju broja žrtava koliko god je moguće.

(Agencije/Put Vjernika)

Novo na sajtu

Lavovi i bizonvideo

Dvije važne lekcije ummetu iz videa o lavovima i bizonu

Iz video snimka o lavovima i bizonu muslimani mogu naučiti dvije vrlo važne lekcije o ispravnom poimanju vjere i života. Čopor lavova je uspio oboriti...

Preporučeni sadržaj

Ruski zračni napad

Idlib: Dogovor sirijskih vlasti i opozicije za prekid vatre

Uvjetni prekid vatre i okončanje bombardiranja sirijske sjeverozapadne regije Idlib dogovoreno je nakon dvodnevnih pregovora u Nur-Sultanu, glavnom gradu Kazahstana. U petak su obustavljeni zračni udari...

Islamske teme