Categories:

Koliko su SAD koštali svi dosadašnji ratovi?

Objavljeno / ažurirano:

Sjedinjene Američke Države su najveća vojna sila na svijetu, sa godišnjim budžetom od 649 milijardi dolara, a prema istraživanju How much koji je poredio sve ratove koje su SAD vodile, od Američke revolucije do danas, ratovanje je Amerikance koštalo više od 8,6 biliona dolara, ne računajući nenadoknadive ljudske žrtve, prenosi Tanjug.

Drugi svjetski rat najviše je finansijski oštetio SAD, kada je izgubljeno 4,69 biliona dolara, što je više nego kada se saberu cifre iz svih ostalih ratova koje je država vodila.

Slijedi rat u Iraku za koji su SAD utrošile 1,01 biliona dolara, prenosi B92.net.

Rat u Afganistanu koji je koštao SAD više od 910 milijardi dolara, treći je na listi što se tiče utrošenog novca, ali je najduži, pošto traje već 18 godina i nema naznaka o tome kada će se završiti.

Ukupni kumulativni troškovi građanskog rata i za Sjever i za Jug su iznenađujuće mali.

Sukobi postaju sve skuplji

U Vijetnamskom ratu Amerikanci su potrošili 843,63 milijardi dolara, a za Korejski su izdvojili 398,81 milijardi dolara. Na šestom mjestu po troškovima je Prvi svjetski rat, koji je koštao SAD 381,8 milijardi dolara, zatim Zalivski sa 116,6 milijardi dolara, Američki građanski rat sa 68,17 milijardi dolara.

Oružani sukobi vremenom postaju sve skuplji, zbog skupljeg naoružanja i dalekih konfliktnihzona.

Vojni budžet raste najviše zbog troškova složenih sistema naoružanja, kao na primjer borbenog aviona F-35 Lightning, koji je vojsci SAD donio doživotni trošak od čak bilion dolara.

Treba spomenuti i kako lokacija borbe određuje koliko će novca odnijeti. U prvih nekoliko decenija američke historije, ratovi su se uglavnom odigravali blizu američkih granica, obično negdje u Sjevernoj Americi, a ubrzo su se SAD uključile u globalne sukobe poput Iraka i Afganistana.

Izvor: Agencije

NOVO NA SAJTU

Guterres: Koronavirus izazvao najveću krizu od Drugog svjetskog rata

0
Antonio Guterres, generalni sekretar Ujedinjenih nacija upozorio je da se svijet suočava s najizazovnijom krizom nakon Drugog svjetskog rata, izazvanom pandemijom koronavirusa koja prijeti...

Preporučeni sadržaj

Iran: Broj umrlih od korona virusom povećan na 1.284 osobe, svakih...

0
U Iranu je od posljedica zaraze novim tipom korona virusa umrlo još 149 osoba, čime je ukupan broj umrlih povećan na 1.284, prenosi Anadolu...

Islamske teme