Sirija: Pobunjenicima stiglo pojačanje, režim otvara novi front na zapadu Halepa

Objavljeno / ažurirano:

Nešto više od 500 boraca Divizije Hamza i drugih jedinica opozicijskog Trećeg korpusa iz S. Halepa raspoređeno je na istočnu frontu regije Idlib, s ciljem da se osigura grad Maraat al-Nu'man i povrate nedavno izgubljeni položaji.

Pobunjeničke vojne grupe Tahriru-Šam (HTŠ) i Džebhetu-Watanija (NLF) te njihov saveznik Turkistanska islamska Partija (TIP), u četvrtak su pokrenuli taktički napad na grad Al-Tah.

Napad je otpočeo s dva SVBIED napada i još uvijek traje, a primarni cilj napada je onemogućiti režimskim milicijama da se utabore na nedavno osvojenim položajima te tu dovuku teško naoružanje. Opozicijski izvori naveli su da je zbog lošeg vremena Rusija uskratila zračnu podršku režimskim milicijama.

U međuvremenu, brigada el-Kuds, palestinski plaćenici koji se bore za Bašara al-Assada, nagovijestili su kako će narednih dana biti otvoren front u zapadnom dijelu grada Halepa odnosno u sektoru ”1070”.

Ofanzivu će predvoditi pro-ruska sirijska 4. Divizija, izvijestili su izvori bliski sirijskom režimu. Kako je najavljeno, cilj je preuzeti odbaciti pobunjenike od naselja Al-Rašidin te tako otvoriti put ka osvajanju dionice autoputa M5.

Pobunjeničku teritoriju u Zapadnom Halepu nadzire grupa Fejleku-Šam koja usko sarađuje s Turskom.

FOTO: Današnja operacija na grad Al-Tah

NOVO NA SAJTU

Guterres: Koronavirus izazvao najveću krizu od Drugog svjetskog rata

0
Antonio Guterres, generalni sekretar Ujedinjenih nacija upozorio je da se svijet suočava s najizazovnijom krizom nakon Drugog svjetskog rata, izazvanom pandemijom koronavirusa koja prijeti...

Preporučeni sadržaj

Iran: Broj umrlih od korona virusom povećan na 1.284 osobe, svakih...

0
U Iranu je od posljedica zaraze novim tipom korona virusa umrlo još 149 osoba, čime je ukupan broj umrlih povećan na 1.284, prenosi Anadolu...

Islamske teme