Libija: GNA osvojila Međunarodni aerodrom u Tripoliju i još dva grada

Popularno na sajtu

Libijska vojska (GNA) je saopćila da je preuzela kontrolu nad Međunarodnim aerodromom u Tripoliju koji je bio pod okupacijom nelegitimnih militantnih snaga koje sa istoka Libije predvođenih Khalifom Haftarom, javlja Anadolu Agency (AA).

Vijest o oslobađanju tripolijskog aerodroma saopćio je pukovnik Muhammed Kununu, glasnogovornik Libijske vojske odane međunarodno priznatoj Vladi nacionalnog jedinstva Libije.

On je u pisanom saopćenju naveo da su Haftarovi militanti pobjegli u pravcu regije Qasr bin Ghashir, ali da ih Libijska vojska i dalje potišće.

GNA protjerala Haftarove snage iz još dva grada kod Tripolija

Libija mapa Tripoli i okolina

Libijska vojska (GNA) osvojila je dva grada južno od glavnog grada Tripolija od nelegitimnih snaga odanih penzionisanom generalu Khalifi Haftaru, kaže se u službenom saopštenju, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Vladine snage preuzele su potpunu kontrolu nad Ain Zarom i Wadi Al-Rabijem“, naveo je u saopštenju portparol libijske vojske Muhammad Qanunu.

Uspjeh je uslijedio oslobađanjem aerodroma u Tripoliju od Haftarovih militanata u srijedu.

U martu ove godine Vlada Libije je pokrenula operaciju “Mirna oluja“ za usmjerenu protiv napada na glavni grad, a nedavno je vratila strateške lokacije, uključujući vazdušnu bazu Al-Watiya, preuzevši je u velikom naletu od Haftarovih snaga.

Libija je poprište duboke političke i sigurnosne krize još od 2011. godine kada je ubijen Muammar Gaddafi. Vlada nacionalnog jedinstva Libije sa sjedištem u Tripoliju uživa podršku Ujedinjenih nacija i međunarodne zajednice, dok Haftar iz Tobruka predvodi nelegitimne snage koje uglavnom podržavaju Egipat i Ujedinjeni Arapski Emirati.

Vlada Libije osnovana je 2015. godine temeljem sporazuma na inicijativu Ujedinjenih nacija, ali napori za dugotrajno političko rješenje nisu uspjeli zbog vojne ofanzive Haftarovih snaga.

(UmmetPress/Anadoly agency)

 

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz

%d bloggers like this: