Sirija: Dževlani u Džebelu-Zaviji otkrio svoju prošlost i osobni identitet

Popularno na sajtu

Ebu Muhammed el-Dževlani, osnivač Džebhetun-Nusre a potom Tahriru-Šama te dugogodišnji vojni zapovjednik sirijske pobune, otkrio je svoju prošlost i osobni identitet na sastanku s plemenskim vođama i stanovnicima Džebelu-Zavije.


Kako prenose aktivisti, Dževlani je potvrdio kako se zove Ahmed Hussein el-Šer'a te da je rođen 1980. godine u selu ”Fajek” na sirijskoj Golanskoj (Džeulanskoj) visoravni koju Izrael sada drži pod okupacijom.

Kako se navodi, on dolazi iz ugledne vjerničke porodice koja se iz Golana preselila u Damask. Dževlanijev otac bio je na visokim pozicijama u tadašnjoj sirijskoj vladi sve dok nije napredovao do kabineta, ali je, tokom razdvajanja Sirije i Egipta, otišao u Irak kao politička izbjeglica, da bi se potom preselio u Sadijsku Arabiju i u njoj ostao nekoliko godina.

Dževlani je za to vrijeme boravio u Damasku gdje je na Univerzitetu studirao odsjek za medije odnosno smjer ”Mediji – otvorena edukacija”. 2003. godine napušta fakultet i priključuje se džihadskim redovima u Iraku i borbi protiv invazije Sjedinjenih Američkih Država gdje se u narednim godinama istakao kao vrhunski operativac i planer.

Aktivisti tvrde da je Dževlani, na pitanje jednog od prisutnih da li je oženjen s četiri žene, odgovorio kako je oženjen samo s jednom ženom.

Ummet Press

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz