Libija: GNA uništila tri ruska sistema Pancir i osvojila ključnu bazu Al-Watija

Popularno na sajtu

Libijska vojska (GNA) objavila je kako je uspostavljena kontrola nad vojnim aerodromom i bazom Al-Watija jugozapadno od Tripoloja, koja je bila pod okupacijom milicije odane Khalifi Haftaru, vođi nelegitimnih snaga na istoku zemlje.

Iz Službe za medije ”Operacije Vulkan bijesa“, koju vodi GNA, navodi se kako je komandant Osama al-Juwaili saopćio da je uspostavljena kontrola nad vojnom bazom al-Watija.

Bespilotne letjelice libijske vojske u posljednjih 48 sati uništile su ukupno tri protuzračna sistema ruske proizvodnje Pancir, od toga su dva bila u bazi al-Watiya, a koje su Haftarovim snagama obezbijedili Ujedinjeni Arapski Emirati. GNA je u bazi uspjela zarobiti i jedan pomenuti protuzračni sistem.

Nakon što je Haftar u aprilu 2019. naredio napad na Tripoli, bazu Al-Watija je intenzivno koristio za bombardovanje područja u blizini glavnog grada.

Libijska vojska je operacijom ”Izvor mira”, pokrenutom 25. marta oduzela prednost koju su Haftarove snage imale korištenjem baze. Baza zbog svog položaja i razmjera ima strateški značaj.

Ujedno to je druga najvažnija zračna baza, nakon aerodroma Mitiga. Također, al-Watija je jedina baza preko koje se ne odvijaju civilni letovi.

Satelitski snimak baze Al-Watija
Satelitski snimak baze Al-Watija

Haftarove snage al-Watiju su zauzele u augustu 2014., a tripolijske snage su do kraja 2016. vršile pripreme oko baze kako bi uspostavile ponovnu kontrolu. U aprilu 2019. je nakratko vraćena kontrola, ali je ponovo izgubljena.

Lokacija baze Al-Watija
Lokacija baze Al-Watija

Libijska vojska je u napadu 3. aprila izvedenom na ovu bazu uništila nekoliko letjelica, vozila, teško naoružanje i tome slično koje su koristile Haftarove snage. Baza je vrlo važna i radi kontrole nad zapadnim dijelovima Tripolija.

Libija, baza Al-Watija
Libija, baza Al-Watija
Libija, scena iz oslobođene baze Al-Watija
Libija, scena iz oslobođene baze Al-Watija

AA/Ummet Press

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz