Libija: Šijitski borci i ruski plaćenici stižu u Benghazi kako bi pomogli Haftarove snage

Popularno na sajtu

Međunarodno priznata Vlada nacionalnog jedinstva Libije saopćila je da je u Benghazi iz Sirije nedavno avionima doputovao veliki broj boraca i stručnjaka kako bi pružili podršku snagama odmetnutog penzioniranog generala Halife Haftara.

Podivljalog generala u misiji uništavanja Libije i muslimana koji žive u njoj podržavaju sljedeće zamlje:

  • Rusija – diplomatska podrška i slanjem plaćenika i vojnih stratega preko kompanije Wagner;
  • Francuska – diplomatska podrška;
  • Saudijska Arabija – finansijski;
  • Ujedinjeni Arapski Emirati – finansijski;
  • Egipat – slanjem oružja kojeg plaćaju Saudijska Arabija i Emirati.

Ministarstvo unutrašnjih poslova u Tripoliju navelo je u saopćenju objavljenom na svojoj službenoj Facebook-stranici da su ti stručnjaci povezani s ruskom firmom Wagner, pripadnicima libanskog Hezbollaha i iranskom Revolucionarnom gardom, prenosi Anadolija.

U saopćenju se ističe da je privatna kompanija Cham Wings, koja je u vlasništvu rođaka predsjednika Sirije Bashara al-Assada, otvorila ured u Benghaziju, na istoku Libije, radi obavljanja sumnjivih komercijalnih aktivnosti pod krinkom te zračne linije.

Te aktivnosti mogle bi dovesti do zdravstvene katastrofe, s obzirom na to da putnici koje kompanija dovodi dolaze s područja pogođenih korona virusom, piše u saopćenju.

Ministarstvo unutrašnjih poslova upozorilo je komercijalne banke u istočnom dijelu zemlje da ne posluju s kompanijom Cham Wings te pozvalo građane da preduzmu mjere opreza i predostrožnosti kad je riječ o kontaktima s osobama koje su nedavno doputovale tim letovima.

Mediji: Ruska kompanija pruža podršku

Ministarstvo je pozvalo Misiju Ujedinjenih naroda u Libiji i tim za sankcije Vijeća sigurnosti UN-a da dokumentiraju ta djela, koja su u suprotnosti s rezolucijama Vijeća sigurnosti o Libiji, te da kazne počinioce, u skladu s međunarodnim pravom.

Ministarstvo unutrašnjih poslova ističe da je ranije skrenulo pažnju na to da tzv. uprava za vojna ulaganja generala Haftara organizira letove između Damaska i Benghazija posredstvom kompanije Cham Wings, koja je uvrštena na listu sankcija američkog Ministarstva finansija.

Takozvana uprava za vojna ulaganja odobrila je osobama iz Sirije ulazne vize za Libiju bez odobrenja nadležnog tijela, a to je Uprava za putne isprave, državljanstvo i odnose sa strancima u Tripoliju, navodi se u saopćenju.

Prema nedavnim izvještajima zapadnih medija, ruska plaćenička firma Wagner pruža podršku borcima i stručnjacima iz redova snaga lojalnih Haftaru, koji su prije nekoliko mjeseci pokrenuli neuspjelu ofanzivu s ciljem preuzimanja kontrole nad Tripolijem.

Izvor: Agencije

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz