Lider Džebhatun-nusre dao ultimatum IDIŠ-u da prihvati šerijatski sud

Popularno na sajtu

Ebu Mahammed Fatih el-Dževlani, vođa Džebhatun-nusre, snažne džihadske skupine koja se bori protiv režima Bašara el-Asada i njegovih šiitskih pomagača, pozvao je u svom novom audio obraćanju vođstvo Islamske Države u Iraku i Šamu (IDIŠ) na rješavanje spora pred nezavisnim šerijatskim sudom.

Audio poruka Dževlanija je prije nekoliko dana emitovana na džihadskim sajtovima, a zatim prenijeta od strane mnogih medija.

U poruci za koju mnogi smatraju da je reakcija na ubistvo Ebu Halida es-Surija, bliskog pratioca Osame bin Ladena i Ajmana Zavahirija, i osnivača i visokog komandanta džihadske skupine Ahraruš-Šam, koja je jedan od incijatora napada na IDIŠ, Dževlani je rekao:

„Evo, džemati koje ste proglasili nevjernicima iz neznanja i dozvolili njihovu krv (tj. njihovo ubijanje, op.PV), traže od vas da se nad njima i nad vama sprovede Allahov šerijat. Pa čega se onda bojite?”

Također, Dževlani je pozvao IDIŠ na Šerijatski sud i u ime svoje skupine:

“Mi, kao Džebhatun nusra, ponovo pozivamo IDIŠ, najprije pred njegovim sljedbenicima, a potom pred čitavim ummetom, na suđenje Šerijatom, da Allahov šerijat sprovedemo nad nama prije nego li ga sprovedemo nad ljudima, bez ikakvog prethodnog uslovljavanja ili ograničavanja”, kazao je Dževlani aludirajući na ranije bezuspješne pokušaje džihadskih skupina da dovedu IDIŠ pred nezavisni šerijatski sud, što je IDIŠ odbijao kako prije, tako i u toku fitne.

Prije napada na IDIŠ početkom januara, džihadske skupine, među njima i pomenuti Ahraruš-Šam, optužile su IDIŠ za ubistvo svojih članova i vođa, kao i otimanje njihovih resursa, i zahtijevale od IDIŠ-a parničenje pred šerijatskim sudom, što je IDIŠ odbio uz obrazloženje da želi da IDIŠ-ov kadija bude onaj koji će presuditi u sporu ili učestvovati u donošenju presude. Nakon toga su džihadske skupine dale ultimatum IDIŠ-u da prihvati nezavisni šerijatski sud, a potom ga početkom januara napale, što su mnogi osudili kao prekomjernu upotrebu sile i prekoračenje granica.

Dževlani je u poruci prijedložio obustavljanje međusobnih sukoba i vraćanje Allahovom zakonu u rješavanju spora.

“Dok se pripreme uslovi za uspostavljanje sudnice, obustavićemo sve vojne akcije između nas, a vi poništite sve fetve o tekfiru džihadskih džemata a potom iznesite ono što imate od dokaza pa i šubhi, iznesite ih priznatim učenjacima poput šejha Ebu Muhammeda el Makdisija, Ebu Katade el Filistinija ili šejha Sulejmana Ulvana. Potom ćemo uzeti fetve ovih priznatih učenjaka po pitanju ovih džemata i borbe protiv njih. A ono što ti učenjaci kažu toga će se svi prdržavati, i mi se obavezujemo da ćemo se držati njihove fetve”, rekao je Dževlani u svojoj poruci, i dodao:

“Mi vas čekamo da u roku od pet dana od objavljivanja ovog snimka, oficijalno odgovorite na ovaj poziv. A Ako odbijete, pa vi znate da smo na vama saburali punih godinu dana, saburali smo na napade, lažne optužbe i rušenja našeg ugleda. Tim postupkom smo htjeli spriječiti veću štetu.”
Na kraju, u slučaju da IDIŠ odbije i ovaj poziv na parničenje pred šerijatskim sudom, vođa Džebhatun-nusre je zaprijetio:

“Tako mi Allaha, ako ponovo odbijete Allahov Šerijat i ne prekinete sa vašim mučenjem ummeta, onda će ummet pokrenuti napad protiv ove neznaličke ideologije i iskorjeniće je čak i iz Iraka”.

Iako su pojedine IDIŠ-ove daije odgovorile na ovu poruku Dževlanija, zvanične potvrde od užeg vođstva IDIŠ-a još nema (do trenutka pisanja ovog izvještaja).

Dobri poznavaoci prilika u Siriji kažu da je gotovo sigurno da IDIŠ neće prihvatiti ovaj poziv Dževlanija iz prostog razloga što IDIŠ sebe smatra državom (hilafetom) koja ima pravo da se širi, te da bi država narušila sebi kredibilitet ako bi se parničila pred sudom koji nije njen.

Također, na osnovu mnogobrojnih izjava IDIŠ-ovih daija i pripadnika, kao i simpatizera, postaje sve očiglednije da IDIŠ sebe smatra državom po uzoru na hilafet, a druge skupine sa kojima je u sukobu “grupama” koje treba da se pokore Državi, a ne da se Država pokori njima.

Imajući u vidu da se od nekih prijedloženih učenjaka za rješavanje spora prenosi osuda ovakvog IDIŠ-ovog stava, analitičari smatraju da će IDIŠ odbiti i ovu inicijativu za obustavljanje međumuslimanskih sukoba.

Audio poruka Ebu Muhammeda el-Dževlanija je prvi put publikovana na zvaničnom Twitter nalogu Džebhatun-nusre 24. februara, što bi značilo da je petak zadnji rok za odgovor IDIŠ-a.

U svojoj poruci, Dževlani je također iznio svoj stav po pitanju sirijskih sekularista, rekavši:

“Mi ne poričemo da ima grupa koje se bore protiv IDIŠ-a a koje su pale u nevjerstvo (ciljajući na sekulariste, op.PV)”, da bi potom dodao: “Ali za većinu grupa koje se bore protiv vas (IDIŠ-a, op.PV) nema dokaza da su nevjernici”.

Original audio poruke je dostupan ovdje.

(Put vjernika)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz