Sjedinjene Države se boje “preporoda” Centralne Al-Kaide u Afganistanu i Pakistanu nakon povlačenja

Popularno na sajtu

Jezgro Al-Kaide u Pakistanu je teško oslabljeno, ali potencijalno povlačenje svih američkih snaga iz Afganistana bi moglo preporoditi džihadsku mrežu, rekao je visokopozicionirani američki komandant u četvrtak, prenosi Dawn.

Na to je upozorio šef komande za specijalne operacije, Admiral Viliam Mekrejven, poznat za nadgledanje racije iz 2011., kada je osnivač Al-Kaide Usama bin Laden ubijen u Pakistanu.

“Ako u potpunosti napustimo Afganistan, i ako tamo ne ostane baza za specijalne operacije, uistinu će biti mnogo teže obuzdati prijetnju i mogući preporod Al-Kaide na području,” rekao je Mekrejven.

On je rekao da opasnost koju predstavlja Al-Kaida je “sastavni dio federalno upravljanih tribalnih područja (u Pakistanu), i sjevernom dijelu Afganistana, u Kunaru i Nuristanu.”

“Preporod” o kojem govori Mekrejven jeste onaj koji se desio u Iraku nakon povlačenja američkih snaga 2011., a to je da su mase običnog naroda mogle slobodno iskazati svoju podršku i pridružiti se mudžahidima, oslobođeni straha od moguće odmazde koja im je prijetila u vrijeme prisustva okupatora.

Posle deset godina okupacije, narodima Afganistana i Iraka se više ne mora govoriti ko je kakav i ko radi u njihovom interesu a ko na njihovu štetu, jer su svi do sada već pokazali svoje pravo lice pa tako i mudžahidi ove dvije zemlje.

Ono što Sjedinjene Države dodatno zabrinjava u Afganistanu jeste što mudžahidi tamo već odavno uživaju ogromnu podršku naroda,  i da bi se sada narod, bez brige da bi mogao postati meta bespilotnih letjelica zbog “povezanosti sa teroristima”, mogao još masovnije odazvati mudžahidima na poziv na uspostavljanje šerijata.

U svakom slučaju i ako ostane jedan dio američkih vojnika u Afganistanu i nakon 2014. to neće promjeniti ništa jer Sjedinjene Države apsolutno nemaju više snage za suzbijanje islamskog preporoda i to nisu bile u stanju kada su bile najsnažnije a kako će onda sada s obzirom da su značajno ekonomski iscrpljene i na rubu propasti?

Priprema: Put vjernika

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz