Mediji: Bolton dao dozvolu Haftaru da napadne Tripoli

Popularno na sajtu

New York Times (NYT) otkriva da je bivši američki savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton u proljeće 2019. dao penzioniranom odmetnutom libijskom generalu Khalifi Haftaru, bliskom CIA-i ali i Moskvi, dozvolu za pokretanje napada na libijski glavni grad Tripoli.

U izvještaju pod naslovom “Bijela kuća blagoslovila je rat u Libiji, ali je Rusija pobijedila” NYT dodaje da Haftar nije želio govoriti o miru nego je tražio blagoslov Bijele kuće za iznenadni napad na libijsku prijestonicu kako bi proširio svoju kontrolu nad gradom prije početka mirovnih pregovora.

Kada je Haftar od Bijele kuće zatražio odobrenje za napad, odgovor Boltona bio je “žuto svjetlo”, a ne zeleno ili crveno, navodi list, pozivajući se na bivšeg visokog službenika u američkoj administraciji.

No, trojica zapadnih diplomata, upoznata s telefonskim razgovorom između Haftara i visokih američkih zvaničnika, navode da je reakcija Boltona bila manje dvosmislena i da je tada Haftaru rekao: “Ako ćete napasti, učinite to brzo.”

Diplomati su dodali da je Haftar to razumio kao izričito odobrenje, navodi američki list.

Haftar nije uspio zauzeti Tripoli i ponovo je pokrenuo građanski rat, ubijajući hiljade osoba i raselivši stotine hiljada drugih, navodi list.

Podivljalog generala u misiji uništavanja Libije i muslimana koji žive u njoj podržavaju sljedeće zamlje:

  • Rusija – diplomatska podrška i slanjem plaćenika i vojnih stratega preko kompanije Wagner;
  • Francuska – diplomatska podrška;
  • Saudijska Arabija – finansijski;
  • Ujedinjeni Arapski Emirati – finansijski;
  • Egipat – slanjem oružja kojeg plaćaju Saudijska Arabija i Emirati.
  • Sjedinjene Američke Države – podmuklom diplomatskom podrškom i savjetima. General Haftar je dugo vremena živio u SAD-u gdje je bio blizak CIA-i. Dok s jedne strane SAD optužuje Rusiju za davanje podrške Haftaru i produbljivanje krize u Libiji, u isto vrijeme i sama to isto radi.

Može se reći da je borba generala Haftara da uništi Libiju i muslimane u njoj najuspjeliji zajednički poduhvat Rusije, Amerike i perverznih arapskih vlada Saudije, Emirata i Egipta, uz svestranu podršku Francuske, koja je prošlih stoljeća počinila nekoliko genocida nad muslimana Sjeverne Afrike, posebice muslimanima Alžira.

Izvor: Agencije / PVlto

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz