Mediji: Pobuna ruskih oficira na ratištima u istočnoj Ukrajini

Popularno na sajtu

Britanski list The Times navodi, pozivajući se na ukrajinsku vojsku, da su se pojedini visoki ruski oficiri pobunili na ratištima u istočnoj Ukrajini, te kako je Jevgenij Prigožin, šef plaćeničke grupe Wagner, upozorio da bi položaji Kremlja na prvim linijama mogli pasti ako se njegovim borcima ne isporuče nove zalihe municije.

Prema onome što su novine prenijele od ukrajinske vojske, pobuna ruskih oficira dogodila se u blizini grada Vuhledara, jugozapadno od Donjecka, najvećeg grada pod kontrolom separatista koje podržava Kremlj.

Ukrajinski dužnosnici navode da je oko 300 marinaca iz ruske 155. brigade ubijeno svakoga dana tokom proteklog mjeseca dok su pokušavali napasti Vuhledar.

Također se vjeruje da je Rusija izgubila najmanje 130 tenkova i oklopnih transportera tokom tri sedmice borbe, a Vuhledar je i dalje pod kontrolom Ukrajine.

Ukrajinska vojska tvrdi da “komandanti brigada i viši oficiri odbijaju nastaviti s novim napadom koji nije dobro isplaniran, a njihovi neiskusni komandanti zahtijevali su da napadnu dobro utvrđene ukrajinske položaje bez zaštite ili značajnije pripreme”.

Prigožinove optužbe

Izvještaj The Timesa, koji su pripremili dopisnici lista u Kijevu Marc Bennetts, Maxim Tucker i Charles Bremner, ističe da je ova tvrdnja, koja se ne može provjeriti, došla nakon što su se snage mobilizirane iz Sibira žalile da su postale “topovsko meso” u video snimku koji je poslan predsjedniku Putinu.

“U ovom trenutku pokušavamo saznati razlog. Je li ono što se desilo samo obična birokratija ili izdaja?”, rekao je Jevgenij Prigožin, čelnik Wagner grupe, u videu objavljenom na internetu.

Prigožin je upozorio da kašnjenja stvaraju ozbiljne probleme ruskim snagama u istočnoj Ukrajini, rekavši: “Ako se Wagner sada povuče iz Bahmuta, cijeli fronti će se srušiti.”

List je istaknuo da je Prigožin prošlog marta optužio ministra odbrane Sergeja Šojgua i načelnika Generalštaba ruske vojske Valerija Gerasimova za izdaju zbog obustave isporuka municije namijenjene Wagneru, napominjući da je to najozbiljniji slučaj unutrašnjih sukoba u Moskvi od početka rata.

IZVOR: AGENCIJE

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz