Okupirana Palestina: Židovske snage ubile šestero Palestinaca u Dženinu

Popularno na sajtu

Najmanje šestero Palestinaca je danas ubijeno, a jedanaest je ranjeno u oružanom sukobu tokom izraelske vojne racije u gradu Dženinu na okupiranoj Zapadnoj obali, podaci su Palestinskog ministarstva zdravlja.

Izraelski vojni zvaničnici su rekli da je vojska ušla u izbjeglički logor Dženin da uhapsi osumnjičene za ubistvo dva brata Izraelca prošle sedmice u palestinskom naselju Huwari.

Oružana grupa “Brigada Dženin” je navela da su njeni pripadnici danas pucali i bacali eksplozivne naprave na izraelske vojnike koji su opkolili jednu kuću u izbjegličkom logoru.

Svjedoci su rekli za Al Jazeeru da je jedna kuća bila opkoljena i pogođena teškim oružjem. Na snimkama koje kruže društvenim mrežama vide se helikopteri iznad kolone vojnih vozila kako ulaze u grad.

Tokom noći s ponedjeljka na utorak židovski doseljenici napali su Palestince u selu, koje je bilo poprište njihovog nasilnog divljanja i prošle sedmice.

Na videosnimcima objavljenim na društvenim mrežama vidi se kako grupa židovskih mladića odjevenih u crno napada palestinski automobil prije nego što se vozač uspio udaljiti.

“Huwara je osvojena, gospodo!” čuje se glas koji govori na hebrejskom.

Današnji sukob je izbio u vrijeme proslave jevrejskog praznika Purima.

Jevrejskim naseljenicima se na proslavi u podijeljenom gradu Hebronu na Zapadnoj obali uz teško osiguranje, igrajući i pjevajući, pridružio izraelski ministar nacionalne sigurnosti, ultranacionalista Itamar Ben-Gvir koji, također, živi u jevrejskom naselju.

Bila je to najnovija demonstracija sile ultranacionalističkih židovskih doseljenika na okupiranoj Zapadnoj obali, koje podržavaju Ben-Gvir i drugi u novoj Izraelskoj vladi. Doseljenici su tokom noći ranili jednog Palestinca u tom palestinskom gradu u kojem je gomila doseljenika palila automobile i kuće prošle sedmice.

Današnja racija je najnovija u nizu operacija hapšenja izraelske vojske na sjeveru Zapadne obale, navodi AP. U februaru je tokom racije u Starom gradu Nablusu, čija je meta bila nedavno obrazovana ekstremistička grupa “Lavlja jazbina”, ubijeno deset Palestinaca.

Prema podacima AP-a, više od 60 Palestinaca je ubijeno izraelskom vatrom ove godine, od kojih su polovina ekstermisti. U palestinskim napadima na Izraelce ubijeno ih je 14, koji su svi, osim jednog, bili civili.

IZVOR: AGENCIJE

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz