Mogadišu: dva uzastopna bombaška napada na bazu Halane

Objavljeno / ažurirano:

Dva borca grupe Eš-Šebab su izveli šehidsku operaciju na Halane – najveću bazu stranih snaga u Somaliji, koja se nalazi pored međunarodnog aerodroma u Mogadišu. U sklopu baze se nalazi i nekoliko ambasada zapadnih zemalja, štab UN-a, te kompanije za obezbeđenje.

Prva eksplozija se desila kod ulaza baze, koji se nalazi pored glavnog aerodroma u Mogadišu, otvorivši put za drugu eksploziju – koja se desila unutar baze kod punkta na kojem su bili vojnici trenutne somalijske vlade.

Nad gradom se mogao vidjeti bijeli dim.

Prema zvaničnom izvještaju lokalne samouprave ubijeno je 13 osoba: 9 članova obezbjeđenja UN-a i 3 civila – ne dajući detalje o trinaestoj žrtvi, dok je pet osoba povređeno.

Grupa Eš-Šebab je preuzela odgovornost za napade.

“Dva brata iz bataljona za bombaške napade izveli su dve šehidske operacije na Halane – bazu krstaških snaga u Mogadišu. Ovim dvjema operacijama usmrćeno je više od 50 vojnika, pripadnika UN-a i Afričkih snaga, te vojnika otpadničke vlade” – izjavio je Abdulaziz Ebu Mus'ab, glasnogovornik grupe.

Na svom zvaničnom Twitter računu ,AMISOM je osudio današnje napade:

“#AMISOM Osuđuje ove besmislene napade koji imaju za cilj da ometaju i onesposobe živote običnih Somalijaca. Ovi napadi moraju biti zaustavljeni #Somalia”

Inače, AMISOM(Misija Afričke Unije u Somaliji) ima oko 22.000 vojnika iz Kenije, Etiopije, Ugande, Burundija i Džibutija, raspoređenih na teritoriji Somalije od 2007. godine.

(Agencije)

NOVO NA SAJTU

Poslanik Muhammed, sallAllahu alejhi ve sellem, prema svojim protivnicima u ratu...

0
Rat je u očima Allahovog Poslanika predstavljao sredstvo a ne i cilj. Rat se vodio radi širenja poziva u Allahovu vjeru. Allahov Poslanik, sallAllahu...

Preporučeni sadržaj

Sirija: Sukob Tahriru-Šama i Hurrasud-dina

0
Posljednjih dana svjedočili smo teškom oružanom sukobu između Tahriruš-Šama (HTŠ) i novoformirane operativne sobe ”Budite postojani” koju predvodi organizacija Hurrasu-din (HD) a koji je...

Islamske teme