Categories:

Na protestima u Iraku osam mrtvih, deseci povrijeđenih

Na antivladinim protestima u Bagdadu poginulo je pet ljudi, a u južnom gradu Nasiriyah život je izgubilo troje ljudi.

Objavljeno / ažurirano:

Na antivladinim protestima u Bagdadu poginulo je petero ljudi, a deseci su ranjeni, dok je u južnom gradu Nasiriyah poginulo troje ljudi, a više od 40 ranjeno.

Kako je saopćio visoki irački sigurnosni zvaničnik, demonstranti u Bagdadu su poginuli kada su snage sigurnosti ispalile bojevu municiju kako bi ih rastjerale, prenosi Tanjug.

On je rekao da je policija upotrijebila i suzavac i gumene metke protiv demonstranata koji protestiraju zbog loših uvjeta života u Iraku.

Jedan od demonstranata poginuo je u blizini ulaza u dobro čuvani dio Bagdada u kojem su smještene vladine zgrade i ambasade, kada je stotine demonstranata pokušalo da ukloni betonske barikade.

Do nasilja u Nasiriyahu je došlo kada je iračka šiitska grupa Asa'ib Ahl al-Haq otvorila vatru na grupu demonstranata koji su pokušavali da uđu u njenu lokalnu kancelariju.

Istovremeno, u južnom gradu Amara povrijeđeno je najmanje 18 ljudi kada su demonstranti pokušali da uđu u kancelarije lokalne milicije, prenosi Reuters.

Demonstranti su zapalili kancelarije šiitske političke partije i šiitske milicije u južnoj iračkoj provinciji Mutana, saopćila je policija. Kancelarije pokreta Hikma i Asa'ib Ahl al-Haq zapaljene su u gradu Samava.

Protesti protiv korupcije

Snage sigurnosti pokušale su da rastjeraju demonstrante suzavcem, prenosi Reuters.

Protesti protiv korupcije, nezaposlenosti i nedostatka osnovnih usluga, koji su izbili početkom mjeseca, postali su nasilni nakon što su sigurnosne snage počele da koriste bojevu municiju.

Poslije sedam dana nasilja u prijestolnici Iraka i južnim dijelovima zemlje, vladinom istragom utvrđeno je da su snage sigurnosti koristile prekomjernu silu, usmrtivši 149 osoba i ranivši više od 3.000. Ubijeno je i osam pripadnika sigurnosnih snaga.

Izvor: Agencije

NOVO NA SAJTU

Kako se i skim druži žena muslimanka

0
Žena muslimanka trudi se da u svojoj povezanosti s drugim ženama odabire kreposne žene među njima, kako bi joj bile sestre i prijateljice. Ona...

Preporučeni sadržaj

Primjeri istinskog vjerovanja u naređivanju dobra i odvraćanju od zla

0
1. Sufjan es-Sevri i Ebu Dža'fer el-Mensur Es-Sevri kaže: "Na Mini sam uveden kod Ebu Dža'fera i rekao mu: - Boj se Allaha! Dospio si na...

Islamske teme