Categories:

Na protestima u Iraku osam mrtvih, deseci povrijeđenih

Na antivladinim protestima u Bagdadu poginulo je pet ljudi, a u južnom gradu Nasiriyah život je izgubilo troje ljudi.

Objavljeno / ažurirano:

Na antivladinim protestima u Bagdadu poginulo je petero ljudi, a deseci su ranjeni, dok je u južnom gradu Nasiriyah poginulo troje ljudi, a više od 40 ranjeno.

Kako je saopćio visoki irački sigurnosni zvaničnik, demonstranti u Bagdadu su poginuli kada su snage sigurnosti ispalile bojevu municiju kako bi ih rastjerale, prenosi Tanjug.

On je rekao da je policija upotrijebila i suzavac i gumene metke protiv demonstranata koji protestiraju zbog loših uvjeta života u Iraku.

Jedan od demonstranata poginuo je u blizini ulaza u dobro čuvani dio Bagdada u kojem su smještene vladine zgrade i ambasade, kada je stotine demonstranata pokušalo da ukloni betonske barikade.

Do nasilja u Nasiriyahu je došlo kada je iračka šiitska grupa Asa'ib Ahl al-Haq otvorila vatru na grupu demonstranata koji su pokušavali da uđu u njenu lokalnu kancelariju.

Istovremeno, u južnom gradu Amara povrijeđeno je najmanje 18 ljudi kada su demonstranti pokušali da uđu u kancelarije lokalne milicije, prenosi Reuters.

Demonstranti su zapalili kancelarije šiitske političke partije i šiitske milicije u južnoj iračkoj provinciji Mutana, saopćila je policija. Kancelarije pokreta Hikma i Asa'ib Ahl al-Haq zapaljene su u gradu Samava.

Protesti protiv korupcije

Snage sigurnosti pokušale su da rastjeraju demonstrante suzavcem, prenosi Reuters.

Protesti protiv korupcije, nezaposlenosti i nedostatka osnovnih usluga, koji su izbili početkom mjeseca, postali su nasilni nakon što su sigurnosne snage počele da koriste bojevu municiju.

Poslije sedam dana nasilja u prijestolnici Iraka i južnim dijelovima zemlje, vladinom istragom utvrđeno je da su snage sigurnosti koristile prekomjernu silu, usmrtivši 149 osoba i ranivši više od 3.000. Ubijeno je i osam pripadnika sigurnosnih snaga.

Izvor: Agencije

NOVO NA SAJTU

Nove žrtve islamofobije: U terorističkom i rasističkom napadu ubijeno devet ljudi...

0
Islamofobija je ponovo uzela danak, ovoga puta u Njemačkoj. Urodili su plodom aktivnosti islamofobnih medija i evropskih desničarskih (nacističkih) stranaka, koje niko u Evropi...
kaba-mekka-islam

Osobine stranaca (gariba)

Preporučeni sadržaj

Sigurna kuća za ratne zločince

0
Kada vam osuđeni i presuđeni ratni zločinac Vojislav Šešelj stoluje u parlamentu, predstavlja političku, društvenu, spisateljsku, izdavačku i rijaliti zvijezdu, onda je vaša kuća –...

Islamske teme