Najmanje 134 muslimana pripadnika grupe Fula ubijeno u Maliju od strane lokalnih mušrika

Među poginulima su trudne žene, djeca i stariji, objavili su sigurnosni izvori.

Popularno na sajtu

Muslimanski narod Fula u afričkoj zemlji Mali, već duže vrijeme je izložen teroru zločinačkog saveza izmedju vojske koju kontroliraju Francuska i Amerika i lokalnog mušričkog plemena Dogon.

Torture koje preživljavaju muslimani plemena Fula isprovocirale su džihadske snage bliske Al-Kaidi da poduzmu vojni pohod u kojem je prema pisanju zapadnih medija zadnje sedmice ubijeno najmanje 23 pripadnika vojske Malija.

Prema lokalnim mještanima, ovaj pokolj nad muslimanima Fula je odgovor vojske Malija na vojni gubitak koji je pretprila. Prema lokalnim mještanima, vojska Malija je naoružala pripadnike politeističkog plemena Dogon, koji su izvršili ovaj masakr, a moguće je da su i sami vojnici prerušeni u pripadnike plemena Dogan učestvovali u ovaj masakr.

Pripadnici mušričkog naroda Dogon
Pripadnici mušričkog naroda Dogon

Napadači u Maliju u subotu su ubili najmanje 134 stočara, pripadnika etničke skupine Fula, otkrio je lokalni gradonačelnik. Među poginulima su trudne žene, djeca i stariji, objavili su sigurnosni izvori.

Interesantno je pomenuti da svi zločinci, bili “civilizirani zapadnjaci”, Rusi, afrikanci ili drugi, koriste potpuno iste zvjerske metode kako bi osvetili svoje gubitke na vojnom polju – ubijanje i masakriranje muslimanskih civila, te rušenje njihovih džamija.

Napadi na sela Ogossagou i Welingara dogodili su se u vrijeme posjete misije Vijeća sigurnosti UN-a kojoj je cilj pronaći rješenje za nasilje koje je prošle godine odnijelo stotine života i širi se zapadnoafričkom regijom Sahel.

Moulaye Guindo, gradonačelnik lokalnog grada Bankassa, kazao je kako su naoružani muškarci, obučeni u tradicionalnu lovačku nošnju Donzo, okružili i napali Ogossagou u 4:00 ujutro po lokalnom vremenu.

„Pripadnici žandarmerije i dalje broje mrtve, a za sada su našli 110 tijela“, rekao je Guindo.

Dodao je kako je napadnuto i obližnje selo Fula imena Welingara gdje je također zabilježen velik broj mrtvih, no još uvijek se ne zna koliko.

Među poginulima su trudne žene, djeca i stariji, objavili su sigurnosni izvori.

Jedan stanovnik sela Ogossagou smatra kako je riječ o osveti za napad ogranka Al-Kaide koji je preuzeo odgovornost za napad u petak u kojem je poginulo 23 vojnika i koji je pak prema riječima te oružane grupe bio osveta za nasilje koje je vojska Malija činila nad Fulama.

Mali, pleme Fula
Kuće pripadnika plemena Fula

Francuska vojska 2013. je intervenirala u Maliju, svojoj bivšoj koloniji, kako bi zaustavila prodiranje boraca iz pustinje na sjeveru, no militanti su od tada ponovno ojačali i osnažili svoju prisutnost u centralnom Maliju i susjednim državama.

Približno 4.500 francuskih vojnika i dalje se nalazi u Sahelu, većina njih u Maliju. Stotine vojnika u regiji imaju i Sjedinjene Američke Države.

Izvor: Agencije / Put vjernika

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz