Novi bilans: Najmanje 200 poginulih Palestinaca u izraelskim udarima, 59 djece

Popularno na sajtu

Izraelska teroristička vojska u ponedjeljak ujutro pokrenula je novu seriju zračnih udara na Pojas Gaze, nakon što je izraelski premijer Benjamin Netanyahu u nedjelju rekao da će se napadi na palestinsku enklavu nastaviti svom snagom.

Eksplozije su se čuje u cijelom pojasu od sjevera do juga, a bombardovanje je bilo žešće, obuhvatilo veće područje i trajalo duže od zračnih udara u kojima su u nedjelju poginula najmanje 42 Palestinca, a ranjeni deseci.

Kako tvrdi AP, prenosi Tanjug, jutros su sravnjene sa zemljom još tri višespratnice.

Izraelska vojska rekla je da je tokom noći granatirala domove devet viših zapovjednika pokreta Hamas. Neki su korišteni kao spremišta oružja, prema riječima izraelske vojske, prenosi Hina, pozivajući se na dpa.

Ranije, Hamas je ispalio rakete prema izraelskim gradovima Ashkelon i Beershaba.

Otkako je prije sedmicu počelo nasilje, najmanje 200 osoba, među kojima je 59 djece i 35 žena, poginulo je u Pojasu Gaze, prema informacijama Ministarstva zdravstva iz Gaze.

Izrael je prijavio smrt 10 osoba, uključujući svoje djece.

Vijeće sigurnosti ujedinjenih nacija u nedjelju se sastalo da razgovara o ovoj temu, no, nije uspjelo čak niti dogovoriti zajedničku izjavu.

Kina tvrdi da SAD opstruira Vijeće i sprječava ga da govori „istim glasom“.

Pozivajući se na Tass, Tanjug tvrdi da je SAD treći put blokirao zajedničku izjavu kojom se poziva na trenutni prekid vatre, rekla su dvojica upućenih diplomata za Times of Israel.

Izjavu su predložili Norveška, Tunis i Kina.

Granatiran Katarski Crveni Polumjesec

Udruženje Katarskog Crvenog Polumjeseca objavilo je kako je njegovo sjedište u Pojasu Gaze bilo na meti izraelskih zračnih udara, prenosi lokalni katarski medij Marsal Qatar.

„Sjedište Katarskog Crvenog Polumjeseca, koje se nalazi u zgradi Al Shawa u Pojasu Gaze, bilo je meta direktnog granatiranja izraelskih okupacionih snaga što je dovelo do njegovog razaranja“, objavio je ovaj medij na Twitteru.

„Katarski Crveni Polumjesec potvrđuje kako će nastaviti pružati pomoć pogođenom narodu Pojasa Gaze u saradnji sa Palestinskim Crvenim Polumjesecom.“

Bijela kuća odobrila prodaju oružja Izraelu

Neki američki zakonodavci se pitaju da li odobrena prodaja oružja Izraelu, vrijedna 735 miliona dolara, a koju je odobrila administracija predsjednika Joea Bidena, može koristiti kao sredstvo uvjeravanja zbog stalnog bombardiranja Pojasa Gaze, piše Washington Post.

Prodaja oružja, o kojoj je Kongres SAD-a informiran 5. maja, sedmicu prije aktuelne eskalacije situacije između Palestine i Izraela, uključuje i JDAM sisteme (Joint Direct Attack Munitions) koji se koriste za pretvaranje bombi u precizno navođene projektile, navodi list.

Izvor: Al-Jazeera i agencije

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

%d bloggers like this: