Nastavljen progres u Idlibu: Pobunjenici povratili ključne gradove primjenjujući novu vojnu strategiju (FOTO)

399
Tahriruš-Šam

Nakon jučerašnjeg preuzimanja grada Sindžara mudžahidi su danas nastavili napredovati na jugoistoku Idliba gdje su oslobodili strateški grad Huwajn al-Kabir, zatim sela Mušejrifa Šimalije, al-Babašije i Taleb te strateške kote Tel Maraq i Tall al Khizanah čime su se ozbiljno približili gradu Abu Dali čiji pad bi prethodio mogućem okruženju režimskih snaga južno od Ebu Zuhura, dok su prije par sati oslobodili i selo Rubayah.

FOTO: Oslobođeni grad Huwajn 

Najnovija pobunjenička kontraofanziva je potpuno zaustavila daljnja režimska napredovanja u ovom dijelu Sirije.

Doprinos kontraofanzivi daju sve grupe mudžahida bez izuzetaka tako da je suvišno posebno isticati neku od njih, a novonastala situacija je pokazala da ove grupe zapravo zavise jedne od drugih.

Mudžahidi su tokom današnjih borbi pobili i ranili desetine pripadnika režima, uništili top 57 mm i lanser navodećih raketa dok je ratni plijen uključivao jedan tenk, dva BMP vozila, navodeće rakete, nekoliko minobacača, municiju i lahko naoružanje.

FOTO:

Pro-režimski izvještaji govore da je za dvije sedmice na ovom frontu ubijeno preko 1400 režimskih vojnika i militanata, dok teške borbe u Harasti otežavaju slanje ispomoći.

Kako je zaustavljen južno od Ebu Zuhura i zauzet borbama na zapadnom boku, režim trenutno pokušava napredovati sa istoka iz pravca grada Khanasira nadajući se pozitivnijem ishodu budući da i IDIŠ vrši operacije protiv mudžahida na frontu Azizijah.

MAPA:

Tahriru-Šam je jučer uspio osloboditi strateški grad Sindžar, zatim sela Rabi'a, Hariba, Atšhan, Hilal, Bernan te polje Zarzur i punkt Hadžiz, dok su režimske snage odbačene nekoliko kilometara od zračne baze Ebu Zuhur.

(Vijesti iz Sirije)