Nastavljen progres u Idlibu: Pobunjenici povratili ključne gradove primjenjujući novu vojnu strategiju (FOTO)

Popularno na sajtu

Nakon jučerašnjeg preuzimanja grada Sindžara mudžahidi su danas nastavili napredovati na jugoistoku Idliba gdje su oslobodili strateški grad Huwajn al-Kabir, zatim sela Mušejrifa Šimalije, al-Babašije i Taleb te strateške kote Tel Maraq i Tall al Khizanah čime su se ozbiljno približili gradu Abu Dali čiji pad bi prethodio mogućem okruženju režimskih snaga južno od Ebu Zuhura, dok su prije par sati oslobodili i selo Rubayah.

FOTO: Oslobođeni grad Huwajn 

Najnovija pobunjenička kontraofanziva je potpuno zaustavila daljnja režimska napredovanja u ovom dijelu Sirije.

Doprinos kontraofanzivi daju sve grupe mudžahida bez izuzetaka tako da je suvišno posebno isticati neku od njih, a novonastala situacija je pokazala da ove grupe zapravo zavise jedne od drugih.

Mudžahidi su tokom današnjih borbi pobili i ranili desetine pripadnika režima, uništili top 57 mm i lanser navodećih raketa dok je ratni plijen uključivao jedan tenk, dva BMP vozila, navodeće rakete, nekoliko minobacača, municiju i lahko naoružanje.

FOTO:

Pro-režimski izvještaji govore da je za dvije sedmice na ovom frontu ubijeno preko 1400 režimskih vojnika i militanata, dok teške borbe u Harasti otežavaju slanje ispomoći.

Kako je zaustavljen južno od Ebu Zuhura i zauzet borbama na zapadnom boku, režim trenutno pokušava napredovati sa istoka iz pravca grada Khanasira nadajući se pozitivnijem ishodu budući da i IDIŠ vrši operacije protiv mudžahida na frontu Azizijah.

MAPA:

Tahriru-Šam je jučer uspio osloboditi strateški grad Sindžar, zatim sela Rabi'a, Hariba, Atšhan, Hilal, Bernan te polje Zarzur i punkt Hadžiz, dok su režimske snage odbačene nekoliko kilometara od zračne baze Ebu Zuhur.

(Vijesti iz Sirije)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz