NATO: Počelo povlačenje snaga iz Afganistana

NATO je saopštio da je počelo povlačenje snaga iz Afganistana i dodao da su preduzete sve mjere da bi se osigurala njihova sigurnost.

Popularno na sajtu

NATO je saopštio da je počelo povlačenje snaga iz Afganistana i dodao da su preduzete sve mjere da bi se osigurala njihova sigurnost.

“Povlačenje je počelo. To će biti uredan, koordiniran i smišljen proces. Sigurnost naših vojnika biće glavni prioritet na svakom koraku, a mi preduzimamo sve neophodne korake da osiguramo svoje osoblje”, izjavio je neimenovani zvaničnik NATO-a, koji nije precizirao broj vojnika, prenosi Beta.

Prema njegovim riječima, na svaki napad talibana tokom povlačenja, NATO će “energično odgovoriti”.

NATO je sredinom aprila donio odluku o početku povlačenja svojih snaga od 1. maja.

Okončanje misije

Američki predsjednik Joseph Biden ocijenio je ranije da je misija u Afganistanu ispunjena i da bi povlačenje američkih vojnika trebalo da bude okončano 11. septembra, na 20. godišnjicu napada na SAD.

Zemlje koje su najviše uključene u misiju u Afganistanu su SAD (2.500 vojnika), Njemačka (1.300), Italija (895), Velika Britanija (750) i Turska (600).

Te zemlje rasporedile su 6.000 od 9.592 vojnika angažiranih iz 36 zemalja članica i partnera NATO-a.

Misija “Resolute support” (Odlučna podrška) imala je zadatak da obuči afganistanske snage sigurnosti da same mogu da osiguraju sigurnost svoje zemlje posle odlaska stranih vojnika.

Talibani i dalje predstavljaju prijetnju jer su posljednjih sedmica pojačali napade na policiju i vojsku.

Mnogi analitičari vjeruju da bi povlačenje snaga NATO-a moglo da izazove novi građanski rat u Afganistanu ili da omogući povratak na vlast talibana, koji su protjerani krajem 2001. godine.

IZVOR: AGENCIJE

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz

%d bloggers like this: