New York Times: Amerikanci u napadima bespilotnm letjelicama ubili hiljade civila

Popularno na sajtu

Američki napadi bespilotnim letjelicama na Irak, Afganistan i Siriju obilježeni su “duboko pogrešnim obavještajnim podacima” i rezultirali su hiljadama civilnih žrtava, objavio je New York Times.

Ugledni američki list svoju analizu zasniva na povjerljivim dokumentima Pentagona o više od 1.300 napada s civilnim žrtvama i potpuno potkopava tvrdnju o “čistom ratu” preciznim bombama.

Radi se napadima bespilotnim letjelicama na oružane skupine u Afganistanu, Iraku i Siriji od 2014. godine.

Iako je nekoliko slučajeva o kojima piše Times javnosti već poznato, list navodi da je priznati broj civilnih žrtava američkih zračnih napada “drastično premalen”.

Naglašava da ni za jedan napad s civilnim žrtvama nije provedena nikakva “disciplinska akcija”.

Times, na primjer, piše o napadu na tri navodne oružane grupe u sjevernoj Siriji. Prvi izvještaji govorili su o 85 ubijenih boraca. U stvarnosti, poginulo je 120 seljaka.

Pogrešni obavještajni podaci

Drugi je primjer napad na Ramadi u novembru 2015. godine pošto su obavještajci javili o “muškarcu koji vuče težak predmet” prema položajima Islamske države Irak i Levant. “Težak objekt” pokazalo se, bilo je dijete. Koje je ubijeno u napadu.

Pogrešni ili manjkavi obavještajni podaci često su pridonijeli smrtonosnim pogreškama, piše NYT.

Nedavno je američka vojska morala povući tvrdnju da su u vozilu koje su u augustu uništile dronom u Kabulu bile bombe. Radilo se o desetero članova jedne porodice, uključujući djecu.

Zatražen za komentar, kapetan Bill Urban, glasnogovornik centralnog američke komande, kazao je da se pogreške događaju i s najboljom tehnologijom na svijetu. “Bilo da se radi o nepotpunim informacijama ili pogrešnim interpretacijama dostupnih informacija, mi učimo iz tih pogrešaka. Predano radimo da to izbjegnemo i žalimo za svakim nevinim životom”, rekao je.

Više od 50.000 zaračnih napada

Američki zračni napadi u navedenim zemljama postali su znatno učestaliji u zadnjim godinama mandata bivšeg predsjednika Baracka Obame jer je javna podrška, činilo se beskonačnim američkim ratovima na kopnu rapidno padala.

Obama i Pentagon tvrdili su tada da korištenje bespilotnih letjelica predstavlja najprecizniju zračnu kampanju u historiji i da će broj civilnih žrtava biti minimalan.

U petogodišnjem razdoblju američke snage izvele su više od 50.000 zračnih napada u Afganistanu, Iraku i Siriji, ali je preciznost bila daleko od deklarirane.

U sastavljaju izvještaja novinari Timesa posjetili su više od stotinu mjesta napada s civilnim žrtvama i razgovarali s desetinama preživjelih. Dokumente su dobili od Pentagona po zakonu o pravu na informiranje iz 2017. godine.

IZVOR: AGENCIJE

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz