Odgovor na potvore da Džebhetun Nusra dobija pomoć od Amerike

Popularno na sajtu

Čak i na našim prostorima, postoji veliki broj IDIŠ-ovih pristalica koji (nerazmišljajući) tvrde kako Džebhetu Nusra dobija pomoć od strane zaljevskih i zapadnih zemalja u vidu naoružanja, vojne opreme i zračnih udara na suparničke strane te često postavljaju pitanja u vezi ovoga npr. ”Odakle Džebhetu Nusri američki napredni TOW sistem” i slično.

U kratkim tezama ćemo pokušati pobiti ove tvrdnje:

Tijekom 2014. godine, pobunjenička demokratska skupina Harakat Al-Hazm koju je SAD proglasio ”naoružanom skupinom sirijske demokratske oporbe koja ima punu podršku američke administracije”, predstavljala je nadu zapadnim zemljama o uspostavi demokratije u Siriji nakon pada Assadovog režima, međutim, na tom putu im je stajala Džebhetu Nusra koja je oduvijek imala negativan stav povodom ove skupine (povodom demokratije) te ju je do tada već par puta protjerala iz nekoliko gradova Idlib provincije.

S obzirom da je ova skupina imala punu podršku američke administracije, bila je daleko više naoružana i opremljena najnovijom tehnološkom opremom od svih ostalih Sirijskih pobunjeničkih skupina.

Početkom 2015 godine, Džebhetu Nusra pokreće ogromnu sveobuhvatnu ofanzivu na ovaj demokratski pokret te ubrzo bilježi velike napretke a jedan od najvećih je taj kada je Nusra zauzela Bazu 46 koja je ujedno bila zapovjedni stožer Harakat Al-Hazma, u gradu Atarib, u Halepu.

Nakon niza poraza i velikih gubitaka zbog sukoba sa Džebhetu Nusrom, pokret Harakat Al-Hazm zvanično prestaje sa djelovanjem. Pokret je u konačnici potpuno uništen i podijeljen a Džebhetu Nusra je zarobila ogroman ratni plijen koji je osim svih vrsta ručnog, artiljerijskog i raketnog naoružanja, uključivao i veliki broj protutenkovskih sustava TOW, te oko 30 tenkova, od kojih deset potpuno funkcionalnih, kao i šest novih oklopnih transportera isporučenih pokretu Harakat al-Hazm iz inozemstva.

Od tada, SAD je znatno intezivirao zračne udare na Nusru pogotovo u područjima provincija Halep i Idlib a posljednji zračni udari od strane SAD-a izvršeni su prije dvije sedmice na vojnu bazu Džebhetu Nusre u mjestu u Džebelu Zavija, u provinciji Idlib.

(Put Vjernika)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz