Rastu tenzije i napetost između Assadovog režima i Druza na jugu Sirije

Objavljeno / ažurirano:

Aktivisti putem socijalnih mreža javljaju da posljednjih dana rastu velike tenzije i napetost između Assadovog režima i Druza na jugu Sirije, u oblasti Suwajda provincije.

Druzi su batinijska sekta, kao i nusajrije (alevije) koja uglavnom naseljava Siriju, Libanon i Izrael (Palestinu). Druzi su se u 12. stoljeću odvojili od Ismaili šiita ali se i dalje pripisuju šijama a muslimani ih zvanično odbacuju.

Tenzije su uslijedile nakon što su prije par dana Druzi zaustavili režimski vojni konvoj koji je išao kao ispomoć tamošnjim snagama u Damasku te ga zaplijenili i ubili nekoliko režimskih vojnika.

Režimske snage su ubrzo odgovorile gdje su napale jedno od sjedišta Druza te su ubile oko 20 njihovih boraca uključujući i nekoliko civila.

Aktivisti navode da Druzi žele oformiti svoju jedinstvenu miliciju koja će se boriti protiv režima ali i onih koji im se suprotstave.

Druzi su sve do tada pružali utočište Assadovom režimu, međutim, aktivisti navode da bi razlog njihove pobune mogao biti govor Ebu Muhammeda al-Dževlanija – emira Džebhetu Nusre koji je nedavno u intevju za Al Jazeeru izjavio da će Druzi biti sigurni pod njihovom vlašću i da im se neće učiniti nepravda. On im je također poručio da treba da se suprotstave režimu te im je otvorio put za povratak Islamu.

 

(Put Vjernika)

NOVO NA SAJTU

nesudjenje serijatom

Da li je nevjernik onaj ko ne sudi po Allahovom zakonu?

Pitanje: Da li se suđenje po onom što nije Šerijat smatra velikim ili malim kufrom? Odgovor: Sva hvala pripada Allahu Uzvišenom, i salavat i selam na Njegova...

Preporučeni sadržaj

u fokusu

Zabrinutost u Kongresu SAD o žarištima na Balkanu

Janusz Bugajski, viši saradnik organizacije „Center for European Policy Analysis“, govorio je o pet vrsta ruskog uticaja u regiji: „Pod jedan - promovisanje lokalnog nacionalizma...

Islamske teme