Okupacione izraelske snage upale u džamiju Al-Aksa i montirale elektronske uređaje (za špijunažu i nadzor)

Popularno na sajtu

Izraelske okupacijske snage upale su u džamiju Al-Aqsa i na njen krov sa sjeverne i zapadne strane postavile zvučnike i elektronske uređaje. Ovakav potez različite palestinske i islamske institucije i organi u okupiranom Jerusalemu vide kao dio plana da se nasilnim putem promijeni povijesna, vjerska i pravna stvarnost prve Kible muslimana i trećeg Harema.

Palestinski krugovi izražavaju zabrinutost zbog ove akcije i sumnjaju da elektronski uređaji sadrže alate za nadzor i špijunažu, pod izgovorom montiranja zvučnika. Smatraju da se čak i zvučnici postavljaju s ciljem obraćanja vjernicima u Al-Aqsi i upućivanja naredbi o napuštanju džamije kad god okupacijske vlasti to požele.

Okupacione snage su upale u džamiju i montirale uređaje i zvučnike u nedjelju ujutro. Ovakav potez dolazi nakon pokušaja okupatora prije otprilike tri godine da se na ulazima u džamiju Al-Aqsa postave kapije sa detektorima metala, što je izazvalo revolt među Palestincima i primoralo okupacione vlasti da uklone kapije.

U saopćenju objavljenom nedugo nakon novog upada u džamiju, Vijeće za vakufe, islamska pitanja i sveta mjesta, Vrhovno vijeće za islamska pitanja, Ured za fetve, Ured glavnog suca, Ured  za islamske vakufe u Jerusalemu i pitanja džamije Al-Aqsa osudili su akciju okupatorske policije kojom se krši svetosti džamije Al-Aqsa. Izraelske snage su postavile merdevine kod ulaza u minaret Bab al-Asbat i silom se popeli na krov uprkos tome što se Ured za islamske vakufe usprotivio ovakvim mjerama i nije odgovorio na zahtjev okupacione policije koji je stigao u četvrtak.

Subotnji napad

Prema palestinskim institucijama, potezi izraelske policije u džamiji Al-Aqsa “razotkrivaju skrivene namjere okupacione policije protiv prve muslimanske kible i najveće svetinje muslimana na ovim prostorima”.

Dodaju da postoji žestok napad okupatora na džamiju Al-Aqsa i sve zaposlenike i radnike u Uredu za vakufe, zbog čega apeliraju na jordanskog kralja Abdullaha II da intervenira što prije kako bi se obuzdale okupacione politike i ukinule sve mjere koje se pokušavaju provesti silom.

U saopćenju se naglašava da će planovi okupacije doživjeti neuspjeh u sudaru s nepokolebljivom voljom stanovnika Jerusalema i članova grupe ”Murabitun” koji čuvaju džamiju Al-Aqsa.

U subotu je izraelska policija napala na stražare i zaposlenike džamije Al-Aqsa i uhapsila četvero njih nakon što su policijski službenici upali u harem Kupole na stijeni. Na slobodu su pušteni nakon ispitivanja koje je trajalo satima, uz izdavanje zabrane prilaska Al-Aqsi na sedmicu dana, s mogućnošću produženja.

Izvor: Agencije

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz