Okupirana Palestina: Židovski teroristi ubili 10 Palestinaca u raciji u Nablusu, 100 ranjenih

Popularno na sajtu

Najmanje deset Palestinaca je ubijeno, a više od 100 ranjeno u racijama izraelske vojske na okupirani grad Nablus na Zapadnoj obali, prema saopćenju palestinskog Ministarstva zdravstva.

Izvještaji pokazuju da je većina ranjenih pogođena bojevom municijom.

Sukobi su izbili ubrzo nakon što je vojska upala u grad s desecima oklopnih vozila i specijalnih snaga u 10:00 sati po loklanom vremenu.

Okružujući kuću u Starom gradu, izraelski vojnici koristili su bojeve metke protiv Palestinaca koji su protestovali zbog racije.

Vojska je blokirala sve ulaze u grad prije nego što je opkolila kuću u kojoj se navodno nalazi traženi palestinski borac Hossam Isleem.

Njegova sudbina trenutno je nejasna.

Ubijeni i slučajni prolaznici

Oružana grupa Lions’ Den ustvrdila je u saopćenju da je učestvovala u sukobima s izraelskim snagama tokom racije, zajedno s grupom Balata Brigades.

Izraelska vojska potvrdila je da “sigurnosne snage sada djeluju u gradu Nablusu”, ali nije dala dodatne detalje.

Broj Palestinaca koje su ubile izraelske snage od početka 2023. godine na okupiranim teritorijama sada se popeo na 61, uključujući 12 djece.

Među ubijenima su civili, slučajni prolaznici i oni koji su se sukobili s vojskom, kao i palestinski borci koji su bili ciljana meta tokom sukoba.

Ambasada Palestine u Crnoj Gori objavila je poruku glasnogovornika palestinskog Predsjedništva Nabila Abua Rudeineha nakon najnovijih izraelskih napada na sjeveru Zapadne obale, prenosi Anadolija.

‘Zaustavite izraelske zločine’

“Najoštrije osuđujemo kontinuiranu izraelsku agresiju na grad Nablus, na sjeveru Zapadne obale, koja je do sada rezultirala ubistvom deset palestinskih građana i ranjavanjem više od 100 osoba, od kojih je šest u kritičnom stanju. Smatramo da je izraelska vlada odgovorna za ovu eskalaciju, koja uporno gura regiju ka eksploziji nasilja”, navodi se u poruci.

“Današnji zločin izraelskih okupacionih snaga u gradu Nablusu potvrđuje važnost naših zahtjeva da međunarodna zajednica mora hitno reagirati kako bi zaustavila izraelske zločine protiv našeg naroda, njihove zemlje i njihovih svetinja. Pozivamo američku administraciju da preduzme hitne akcije i izvrši efikasan pritisak na vladu Izraela da obustavi svoje zločine i kontinuiranu agresiju usmjerenu protiv našeg naroda”, kaže se u poruci.


IZVOR: AGENCIJE/PV
Više o židovskom terorizmu protiv Palestinaca čitaj ovdje.

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz