Povodom rusko-iranske ofanzive na Idlib oglasio se vođa Tahriruš-Šama Ebu Muhammed el-Dževlani

Popularno na sajtu

Ebu Muhammed El-Dževani, osnivač i generalni vojni zapovjednik sirijskog sunnijskog vojnog saveza Haj'at Tahrir eš-Šam (HTŠ) oglasio je se povodom aktuelne masivne vojne ofanzive koja pogađa Idlib, fokusirajući se na Rusiju i njenu ulogu u ratu u Siriji.

U toku svog govora vođa Tahriruš-Šama je izjavio da je bivši sirijski alevijski režim “otišao zauvijek” i da je revolucija “uništila je njegovu vojsku, ekonomiju, ukazala na sigurnosne ranjivosti i dovela do njegove izolacije u svijetu.”

Stoga, prema Dževlaniju, šijitski režim u Damasku nije relevantan igrač na terenu, već Rusija i Iran.

“…Danas se suočavamo sa ruskom okupacijom. Rusija pokušava vratiti sovjetsku slavu na štetu sirijske krvi, koristeći najsurovije metode, ubijajući i raseljavajući nevine, uništavajući njihove bolnice i škole, paleći farme i fabrike”, izjavio je Dževlani i dodao:

“Suočeni smo i s iranskom okupacijom, čiji je cilj da kroz širenje šiizma i sektaštva ukloni sunijski i narod i da ovaj narod zamijeni onim koji služi njegovim ekspanzionističkim željama koje se ne ograničavaju samo na zemlju Šama, nego uključuju Jemen i Arapski zaljev, a da ne govorim o Istočnoj Aziji i Africi.”

Prema Dževlaniju, Rusija i Iran koriste režim kao marionetu: “Dvije strane (Rusija i Iran) koje koriste režim kao marionetu za zauzimanje teritorija i mijenjanje demografske slike. Kako bi postigli svoje ciljeve, oni nemaju poteškoće u činjenju najgrubljih pokolja protiv sunijskog naroda putem zračnih napada i bombardovanjau, nakon što nisu uspjeli pacificirati revoluciju političkim i sigurnosnim sredstvima.”

Prema Dževlaniju, rusko-iranska vojna intervencija u Siriji se tiče čitavog muslimanskog svijeta, a ne samo Sirije. Dževlani u budućnosti očekuje “veliku bitku”:

“Pred nama je velika bitka, u ime čitavog islamskog ummeta, prešli smo ideju rušenja režima. Ovo je sada bitka za oslobođenje i neovisnost. [Ova ruska i iranska okupacija] cilja našu vjeru, našu zemlju i naše resurse. Na osnovu toga trebali bismo iznijeti svoje planove, koncepcije i vizije za sljedeću borbu.”

Dževlani dalje tvrdi da sunitski narod Sirije nema drugu mogućnost “osim da se suprotstavi okupatorima” i odupre agresiji.

Dževlani je svoj govor završio upozorenjem da će narodi u regiji, ali i cijeli svijet, snositi posljedice sirijskog rata:

“Narodi u regiji i cijeli svijet će snositi političke, ekonomske, vojne i sigurnosne posljedice ovog rata. Narod Šama, Iraka, Jemena i Arapskog zaljeva, tačnije Zemlje dvaju harema [Saudijska Arabija], kao i turski narod, snosit će svoje posljedice. Njegov će se ishod odraziti na njihove živote, negativno ili pozitivno.”

Izvor: Aktivisti
Izvor prijevoda: Ummetpress

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz