Prva audio poruka novog vođe talibana: Džihad se nastavlja dok Allahova riječ ne bude gornja!

Objavljeno / ažurirano:

Nakon preseljenja Mulla Omera Mudžahida, legendarnog vođe pokreta “Taliban” (studenti) i vođe Islamskog Emirata Afganistana (IEA), Upravno vijeće IEA je za novog vođu izabralo Mulla Ahtara Muhammeda Mensura, dosadašnjeg zamjenika i dugogodišnjeg saradnika Mulla Omera i jednog od osnivača talibanskog pokreta (detaljnije ovdje).

Proglašenje novog vođe je pratila usiljena propaganda afganistanskih, pakistanskih i globalnih medija o navodnim podjelama među talibanima, s ciljem unošenja razdora u redove talibana.

Odmah nakon izbora, usljedila je prva poruka vođe talibana Mulla Mensura, koji je jednim dijelom poruke odgovorio na propagandne laži medija pozivajući svoje vojnike i podređene da budu jedinstveni na onome na čemu je bio Mulla Omer rahimehullah.

Mulla Mensur je pozvao muslimane da ne slušaju laži i propagandu o mirovnim pregovorima, koju poturaju globalni mediji i IDIŠ (detaljnije ovdje).

“Ovi ‘mirovni pregovori’ i slično su gomila laži, ne slušajte ih šta govore. Mi nismo sada u pregovorima ni sa kim“, kazao je novi vođa talibana, oponirajući svojim govorom medijima koji ga optužuju za pregovore sa afganistanskom vladom (detaljnije ovdje).

“Mi želimo islam, ne kompromise, i mi ćemo nastaviti dok Šerijat ne bude uspostavljen, nema mjesta za bilo koju drugu ideologiju”, kazao je Mulla Mensur i između ostalog dodao:

“Ja sam u džihadu od svoje 20-e godine, tada nisam imao bradu, a sada je moja brada bijela (aludira da je ostario u džihadu) ali, tako mi Allaha, nikada nisam ni razmišljao o bilo kakvoj poziciji (vlasti)”.

Aktivisti bliski IEA navode da je Mulla Mensur predstavnik tvrdokorne linije unutar vođstva talibana, što je suprotno medijskim napisima o njemu.

Izvor audio govora: Archive

Djelimičan prijevod na engleski: http://justpaste.it/mqjc

Prijevod i priprema: Put vjernika

 

NOVO NA SAJTU

Izrael i Ujedinjeni Arapski Emirati postigli historijski dogovor, Trump posredovao

0
Izrael i Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) postigli su historijski dogovor koji bi trebao dovesti do potpune normalizacije diplomatskih odnosa ove dvije zemlje.

Preporučeni sadržaj

Kineski genocid: Moguće je da su tvoju odjeću napravili robovi muslimani...

0
Među genocidnim mjerama koje Kinezi sprovode nad muslimanima u okupiranom Istočnom Turkistanu je i izrabljivanje miliona muslimana i njihovo prisiljavanje na rad u fabrikama, bez ikakve nadoknade. Afirmacija modernog ropstva dostigla je svoj vrhunac u Kini.

Islamske teme