Prva audio poruka novog vođe talibana: Džihad se nastavlja dok Allahova riječ ne bude gornja!

Objavljeno / ažurirano:

Nakon preseljenja Mulla Omera Mudžahida, legendarnog vođe pokreta “Taliban” (studenti) i vođe Islamskog Emirata Afganistana (IEA), Upravno vijeće IEA je za novog vođu izabralo Mulla Ahtara Muhammeda Mensura, dosadašnjeg zamjenika i dugogodišnjeg saradnika Mulla Omera i jednog od osnivača talibanskog pokreta (detaljnije ovdje).

Proglašenje novog vođe je pratila usiljena propaganda afganistanskih, pakistanskih i globalnih medija o navodnim podjelama među talibanima, s ciljem unošenja razdora u redove talibana.

Odmah nakon izbora, usljedila je prva poruka vođe talibana Mulla Mensura, koji je jednim dijelom poruke odgovorio na propagandne laži medija pozivajući svoje vojnike i podređene da budu jedinstveni na onome na čemu je bio Mulla Omer rahimehullah.

Mulla Mensur je pozvao muslimane da ne slušaju laži i propagandu o mirovnim pregovorima, koju poturaju globalni mediji i IDIŠ (detaljnije ovdje).

“Ovi ‘mirovni pregovori’ i slično su gomila laži, ne slušajte ih šta govore. Mi nismo sada u pregovorima ni sa kim“, kazao je novi vođa talibana, oponirajući svojim govorom medijima koji ga optužuju za pregovore sa afganistanskom vladom (detaljnije ovdje).

“Mi želimo islam, ne kompromise, i mi ćemo nastaviti dok Šerijat ne bude uspostavljen, nema mjesta za bilo koju drugu ideologiju”, kazao je Mulla Mensur i između ostalog dodao:

“Ja sam u džihadu od svoje 20-e godine, tada nisam imao bradu, a sada je moja brada bijela (aludira da je ostario u džihadu) ali, tako mi Allaha, nikada nisam ni razmišljao o bilo kakvoj poziciji (vlasti)”.

Aktivisti bliski IEA navode da je Mulla Mensur predstavnik tvrdokorne linije unutar vođstva talibana, što je suprotno medijskim napisima o njemu.

Izvor audio govora: Archive

Djelimičan prijevod na engleski: http://justpaste.it/mqjc

Prijevod i priprema: Put vjernika

 

NOVO NA SAJTU

Napeta situacija oko Idliba: Truska uzvraća udarac, NATO dao podršku Turskoj,...

0
Zbog pogibije 33 turska vojnika u ruskom napadu na tursku postaju u Idlibu odnos između Turske i Rusije je dodatno eskalirao. Iako turski zvaničnici to...

Preporučeni sadržaj

VALENTINOVO – DAN BLUDA I NEMORALA

0
Kršćanski (gregorijanski) vjerski kalednar je tokom godina svoga razvoja obogatio svoj sadržaj sa mnogo različitih paganskih praznika i kršćanskih slavlja koji odvraćaju čovjeka od...

Islamske teme