Razotkrivena još jedna propagandna laž ruskih medija

Objavljeno / ažurirano:

Pre dva dana(10. novembra 2016.) na web-sajtu ruske novinske agencije “Russia Today”(Rusija danas), ili skraćeno RT, kojeg finansira ruska vlada – objavljen je članak na engleskom jeziku pod naslovom(u prevodu) “6 ubijenih, više od 20 ranjenih tokom granatiranja izbjegličkog kampa u kampusu Univerziteta Haleba od strane pobunjenika”, koji je dostupan na linku:

https://www.rt.com/news/366187-aleppo-militants-shelling-university/

U prilogu članka je i video snimak od 2 minute i 49 sekunde, na kojem su prikazana povrijeđena djeca koja plaču, a nakon toga su intervjui sirijskih građana po pitanju novoizabranog predsjednika Amerike – Donalda Trumpa.

Međutim, ono što skeće pažnju je “podrazumjevana slika”(eng. thumbnail) ovog video snimka(tj. slika koja se pojavljuje preko čitavog okvira video snimka prije nego što se on pusti).

Kampus Univerziteta Haleba koji je “granatiran od strane pobunjenika” se nalazi u zapadnom Halebu, kojeg kontroliše režim – a slika ruševina je u istočnom djelu Haleba.

Nezavisni novinar Bilal Abdul-Kerim je otišao na licu mjesta kako bi potrvdio autentičnost fotografije koja se pojavila na sajtu RT-a:

Očito je da su ruski mediji, kako bi poduprijeli svoju propagandu, iskoristili fotografiju srušene zgrade koja ne može biti do te mjere oštećena osim jakim projektilima – koje pobunjenici nemaju. Dakle, ono što su oni sami počinili, pokušavaju pripisati pobunjenicima, što je očita obmana.

Međutim, Uzvišeni kaže: “Ali, spletke nevjernika uvijek su uzaludne.”(El-Mu'min, 25).

(Agencije/Put Vjernika)

NOVO NA SAJTU

Smutnja sljedbenika strasti je opasnija od smutnje Dedždžala

0
Ovo su riječi Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, koji je govorio suštu istinu, zato ne dopusti da te ponese visoko mišljenje o sebi, kao ni činjenica da si na Pravom putu, pa da se upustiš u razgovor sa sljedbenicima strasti pod izgovorom da se s njima raspravljaš ili provjeriš njihov stav

Preporučeni sadržaj

Ramazan promjena: Evo šta su oni imali reći o Kur'anu

0
Cijeli život učenjaka je kružio oko učenja, poučavanja i primjene Kur'ana međutim opet su pred kraj života žalili što mu nisu posvetili čak i...

Islamske teme